Cum să renunți la fumat ușor și ușor

Refuzul țigărilor

Mai devreme sau mai târziu, aproape orice fumător ajunge la concluzia că este timpul să renunțe la această afacere.

Motivele pot fi foarte diferite: represiunea a început la locul de muncă și chiar și iarna trebuie să alergi să fumezi afară; sănătatea a început să joace farse - atacurile de tuse de dimineață prelungite suspect; aspectul lasă mult de dorit - pielea se ofilisește, degetele se îngălbenesc, mirosul părului și al gurii este atât de dezgustător . . . Există multe opțiuni și fiecare are propriile sale.

Cu toate acestea, nu toată lumea reușește să realizeze o idee comună în practică și nu imediat, dependența de nicotină nu dispare cu ușurință. În același timp, medicii susțin în unanimitate că majoritatea covârșitoare a fumătorilor sunt capabili să renunțe singuri, că dependența fizică de nicotină este de multe ori mai mică decât de alcool sau droguri. Aceasta este prima dificultate.

Iar a doua dificultate constă în faptul că metodele și mijloacele care promit o dată pentru totdeauna să scape de dependența de tutun sunt o mare inundată și chiar și o persoană instruită în dependența de droguri nu se poate orienta imediat în ea. Alegerea este de așa natură încât ochii aleargă, lacrimile încep în cap, iar mâinile scot automat o altă țigară din pachet.

Să încercăm să ne dăm seama cum să renunțăm la fumat cu ușurință?

Trei surse și trei componente

Întreaga masă de metode de a scăpa de dependența de tutun poate fi împărțită în trei mari categorii.

Primul grupmetode bazate pe sugestia terapeutică în sensul cel mai larg al cuvântului.

Al doilea grup- asociat cu reflexoterapie (acupunctură, electropunctură, moxibustie, presopunctură etc. ).

ÎNal treilea grupinclude diverse medicamente, atât înlocuitori de nicotină, cât și altele, permițând organismului să depășească mai ușor și mai repede sindromul retragerii nicotinei.

Cel mai adesea, specialiștii își creează propriile tehnici de autor, combinate din metodele celor trei grupuri. Mai mult, stăpânii meșteșugurilor lor creează un „cocktail" pentru fiecare pacient specific.

Singurul lucru pe care majoritatea medicilor sunt de acord este că trebuie să renunțați imediat la fumat. La doar 30 de minute după ultima pufă, concentrația de nicotină din sânge scade, iar dacă înduri acest moment, nevoia fizică pentru următoarea „doză" va dispărea în doar trei zile.

Fiecăruia al său

Cu toate acestea, dacă totul ar fi atât de simplu, ar exista fumători neglijabili în jurul nostru. Înseamnă că totul nu este atât de simplu. Și, într-adevăr, dependența de țigări este foarte, foarte individuală. Să încercăm să ne dăm seama cine fumează și din ce motive și cum să acționăm pentru a scăpa de acest obicei.

Agitat

Această persoană fumează pentru a se liniști, pentru a-și aduna gândurile, pentru a se uni. Adesea fumează în pat noaptea. Cel mai adesea, se caracterizează prin emoții explozive sau pur și simplu intense, dintre care majoritatea sunt negative. Coleric, melancolic sau un amestec straniu al ambelor. În același timp, poate fi o persoană extraordinară, creativă.

Ce să fac?Aici aveți cu siguranță nevoie de un medic și de „cocktailul" individual pe care trebuie să îl selectați cu atenție, verificând toate ingredientele. Este posibil să fie necesară corecția medicală - cel puțin sedative. Și, bineînțeles, va trebui să renunțăm la alcool, deoarece în corpul nostru, țigările și alcoolul sunt legate, ca să spunem așa, la nivel genetic, iar pentru acest tip de personalitate poate deveni un pahar de vin sau o lovitură de vodcă acel „declanșator" care va lansa programul obișnuit și complet automat de acțiuni (țigară - brichetă - puf). Este posibil ca persoana respectivă să nu observe nici măcar la început că fumează din nou.

Pragmatist

O țigară pentru el este doar o formă de relaxare. Îi place procesul, fumează adesea trabucuri, țigări sau pipă, care sunt lipite ferm de imagine - amintiți-vă de Churchill sau de compatriotul său Sherlock Holmes. Pentru un pragmatist, componenta rituală este importantă - să zicem, cafeaua și țigările de după-amiază sau un trabuc și coniac. Cel mai adesea aceasta este o persoană sanguină, puternică și decisivă, dotată cu o anumită putere: un om de afaceri sau un politician.

Ce să fac?Medicii nu au nimic de făcut aici. Pentru astfel de oameni, ei sunt adesea singura autoritate; opinia altora, inclusiv a medicilor, nu joacă un rol decisiv pentru ei. Nici hipnoza, nici acele, nici psihoterapia nu vor funcționa în acest caz, deoarece o persoană este obișnuită să creadă numai în sine. Și va putea să renunțe la fumat doar dacă el însuși va lua o astfel de decizie. De exemplu, un hobby cu activitate fizică ridicată (mountain bike, alpinism, rafting pe râurile montane etc. ) îl poate împinge la un astfel de pas.

Dependent

Fumatul nu-i face multă plăcere. Pentru un dependent, acesta este un mod de comunicare. El începe să fumeze pentru companie și la o vârstă foarte fragedă. La locul de muncă, nu îi lipsește o singură pauză de fum și nu pentru că vrea să fumeze, ci pentru că este necesar.

Ce să fac?O astfel de persoană pe cont propriu nu va renunța niciodată la țigări. Va fi necesar un curs foarte lung de psihoterapie și reabilitare psihologică (procesul poate dura câțiva ani). Se pretează bine la hipnoză, reacționează la toate „poveștile de groază" despre fumat, publicul țintă ideal pentru publicitatea anti-tutun (socială).

Indragostit

Iar iubitul altruist, la țipătul unui porc. Într-o țigară, desigur. Iubește fumatul, este atras în rândul fumătorilor aproape de la prima pufăitură. Anturajul este important pentru ei - brichete frumoase, pachete strălucitoare, diverse accesorii. În majoritatea covârșitoare a cazurilor, astfel de oameni se dovedesc a fi kinestezici - adică percep lumea din jurul lor prin senzații tactile, trebuie să atingă, să atingă, să răsucească totul în mâinile lor.

Ce să fac?Puteți forța o astfel de persoană să renunțe la fumat cu arma sau cu o altă amenințare la adresa vieții și sănătății. Medicamentele care cauzează crize de greață în timpul fumatului, terapie fizică, presopunctură, acupunctură - adică expunerea prin atingere - vă pot ajuta. Este foarte important să oferim un fel de înlocuitor pentru țigări - cel puțin o consolă de jocuri, cel puțin cea mai nouă „fantezie", chiar nu vreau un telefon mobil, măcar un PDA cu un stylus, cel puțin orice hobby care necesită lucru manual. În caz contrar, o astfel de persoană se va întoarce din nou la țigări, mai ales dacă munca sa este legată de întâlniri și de o lungă ședere la masa biroului - este un iad pentru un kinestezist.

„Scuze"

Numărul 1. Clasica „scuză" feminină - Nu vreau să mă las de fumat pentru că mi-e teamă să nu mă îngraș

Într-adevăr, mulți oameni care au renunțat la țigări încep să se estompeze chiar în fața ochilor noștri. Dar renunțarea la fumat nu are nicio legătură cu asta. Doar că, în timp, sensibilitatea papilelor gustative din gură se restabilește și chiar și mâncarea cea mai obișnuită începe să pară divin gustoasă. Cum pot rezista? Așa că începe absorbția crescută a tuturor delicioaselor la îndemână.

Este posibil să se evite creșterea în greutate? Cu siguranță. Trebuie doar să păstrezi în permanență fructe și legume proaspete în casă și tocmai cu ele îți potolești setea de noi senzații gustative. Boabele acre, cum ar fi afine, sunt deosebit de bune în această chestiune, doar iarna este destul de problematic să o găsești. Unii oameni sunt ajutați de o sticlă mică de apă minerală obișnuită, pe care o transportă constant cu ei. A existat dorința de a fuma sau de a merge la tarabă pentru o prăjitură - s-au oprit, au băut câteva înghițituri și puteți continua.

Numărul 2. „Scuză" pentru utilizatorii deosebit de avansați: fumatul ajută la protejarea împotriva bolii Parkinson

Într-adevăr, a existat un astfel de studiu realizat de oamenii de știință americani. Au sugerat chiar că tutunul conține un fel de agent neuroprotector. Până în prezent, nu am reușit să o identificăm. Da, și nu vine în formă pură, ci într-o companie cu alte patru mii de componente de fum de tutun, de exemplu, cu cianuri, benzpirene, amoniac, cadmiu și alte substanțe fără îndoială dăunătoare. Deci, efectul protector, dacă este prezent, este negat de riscurile de a dezvolta o grămadă de boli.

Dar are sens?

Modul în care corpul fumătorului reacționează la renunțarea la tutun depinde de starea de sănătate, vârstă și, cel mai important, de stadiul în care așa-numitul sindrom al nicotinei o persoană a renunțat la fumat. Și totuși, dacă renunțați la fumat fără a „fuma" la boli fatale și incurabile, corpul în timp scapă independent de consecințele otrăvirii sale cu otrăvurile fumului de tutun.

Studiile arată că modificările patologice ale sistemului respirator, de exemplu, cauzate de otrăvirea cu produsele de ardere a tutunului, sunt compensate în medie în decurs de un an după ce o persoană renunță la fumat. Și alți indicatori revin treptat la normal.

Deci, dacă reușești să renunți la țigări de unul singur, minunat. Ei bine, dacă nu funcționează, trebuie să contactați specialiști, narcologi, psihoterapeuți. Este de dorit, conform recomandărilor prietenilor lor, colegilor, cunoscuților virtuali care au fost tratați. Și totul va funcționa cu siguranță.