Cum să renunți la fumat corect: brusc sau treptat

Dându-și seama de răul pentru sănătate - pentru ei și pentru cei din jur, iubitorii de țigări se gândesc să renunțe complet la fumat. Atât refuzul brusc, cât și refuzul treptat pot fi eficiente.

renuntarea la fumat

„Calea lentă"

Aceasta înseamnă să fumezi din ce în ce mai puține țigări în fiecare zi până când numărul ajunge la zero. Această metodă reduce probabilitatea de a dezvolta simptome de sevraj - „sindrom de sevraj", care amenință cu simptome periculoase.

Dacă o persoană fumează mult și renunță brusc, poate prezenta transpirații, frisoane, indigestie, vărsături, cefalee și dureri musculare. În unele cazuri, retragerea duce la comă, iar aceasta este deja o amenințare la adresa vieții.

Cu toate acestea, reducerea treptată, de asemenea, nu asigură sută la sută din simptomele de sevraj. Simptomele de sevraj pot dura mai mult, deși vor fi mai puțin severe.

Prin urmare, înainte de a renunța la fumat „încet", trebuie să faceți un plan. De preferință împreună cu un medic. Acesta prescrie exact modul în care va fi redus numărul țigărilor, în care zi va apărea un refuz complet. Este necesar să se scrie metode auxiliare în program: plasturi speciali de nicotină, gumă de mestecat - cui îi place ce mai bine.

Ar trebui să vă gândiți la dietă în avans: ce să faceți cu apetitul în creștere. Ar trebui să existe un plan în cazul în care vrei cu adevărat să fumezi sau dacă prietenii tăi îți oferă o țigară. Ce se întâmplă dacă apare o situație stresantă? Oprirea țigărilor este o parte importantă a strategiei.

Experții oferă câteva sfaturi pentru cei care renunță treptat:

  • în loc să începeți ziua cu fumatul, așteptați prima pauză de fum la locul de muncă - și începeți să numărați;
  • dacă fumați în mașină, aveți la îndemână doar o țigară;
  • când vine ziua X - cheltuiți-l fără țigări, nu-l transferați la „mâine", altfel întregul plan va merge la inteligență;
  • dacă încă te împiedici și fumezi mai mult - nu dispera, continuă să te ții de plan și să te întorci pe drumul cel bun.
organismul tolerează mai ușor încetarea fumatului mai lent

"Circuit rapid"

Înseamnă că trebuie să încetați imediat să fumați și să nu ajungeți la „ultima" țigară. Avantajul metodei este că timpul este scurtat și simptomele de sevraj nu sunt prelungite.

Dar există și un dezavantaj imens: „sindromul de sevraj" poate fi atât de puternic încât o persoană va experimenta o suferință fizică extraordinară. După cum sa menționat mai sus, până la comă. Și pot dura de la câteva zile la câteva săptămâni.

Cu toate acestea, cei care decid să renunțe dramatic se „salvează" de abstinență cu plasturi de nicotină și medicamente eliberate pe bază de rețetă. Adică este mai bine să nu luați astfel de decizii fără un specialist.

Dar dacă totul merge bine, cu greu veți dori să reveniți la fumat și să renunțați din nou dureros.

Sfaturi pentru iubitorii de „scurtături":

  • cu o zi înainte de abandonarea bruscă completă a țigărilor, aruncați din casă tot ce amintește de dependența de nicotină, până la scrumiere frumoase și brichete de colecție;
  • nu ascundeți pachetul în dulap „pentru orice eventualitate";
  • spălați rufele, perdelele, curățați mobilierul, duceți o mașină la curățarea chimică - astfel încât nici mirosul țigărilor să nu rămână.
  • dacă luați medicamente speciale la recomandarea unui medic, cumpărați-le în avans, astfel încât să nu trebuie să căutați urgent pofte.
o persoană este mai dificil să suporte o încetare bruscă a fumatului

Deci, ce metodă este mai bună?

Un studiu din 2017 a constatat că fumătorii care au ales să renunțe la fumat au avut mai mult succes în căutarea lor. Rata lor este de 22%. Cei care au fumat tot mai puține țigări în fiecare zi au avut doar 15, 5% succes. Ambele grupuri au folosit plasturi de nicotină și au fost observate de medici.

Cercetătorii subliniază că nu este atât de important ce metodă alege o persoană, principalul lucru este dorința, determinarea și disponibilitatea sa de a renunța la fumat pentru totdeauna.