Ce să înlocuiești țigările când te lași de fumat?

Renunțarea la un obicei care scurtează viața este mult mai ușor dacă există o alternativă la țigări. Dependența psihosomatică care apare la un fumător este greu de tratat. Dar dacă există o motivație puternică, un scop înalt, de dragul căruia merită să renunți la tutun pentru totdeauna, atunci pentru toți cei care decid să urmeze această cale până la capăt, va exista un înlocuitor demn pentru un hobby periculos.

ziua renunta la fumat

Se știe că naturii nu-i place golul, așa că este important să facem alegerea corectă fără a pierde energie în zadar, schimbând o dependență în alta. Sfaturile unui specialist, familiei, prietenii și propria experiență vă vor ajuta în acest sens.

Înlocuitori de țigări

De fapt, cu toată varietatea de înlocuitori de tutun, toți pot fi împărțiți în două părți: comerciale și populare.

Primii încearcă să înșele obiceiul. Ei maschează dorința de a fuma o țigară cu acțiuni rituale. Acestea sunt: țigări false lipsite de nicotină, vape, medicamente anti-nicotinice, mătănii, în sfârșit.

Al doilea sunt înlocuitori. Ele oferă tot ceea ce renunță la dragoste în cantități nelimitate ca compensație pentru pofta de nicotină.

Acestea sunt: prajitura, ciocolata, muraturi si dulceturi preferate, seminte, chipsuri, hamburger si multe altele. Mâncare, într-un cuvânt. Delicios, dar tocmai acesta este ceea ce distrage atenția de la alcaloidul de solana. Bineînțeles că atât aceia, cât și alții au dreptul să existe, dar pentru a nu schimba „întorsătura de săpun", ai nevoie de un consult la narcolog, screening de sănătate, o discuție inimă la inimă cu un psiholog. Și numai atunci alegerea însăși alternative care va aduce confort, pace psihologică, va ajuta să deveniți pentru totdeauna indiferent la gustul și mirosul de tutun.

Acadele și gume de mestecat

Dacă procesul de despărțire de o țigară este lăsat la voia întâmplării, pacienții, în primul rând, își amintesc de existența pastilelor anti-fumat și a gumei de mestecat. O decizie spontană este o alegere spontană. Rezultatul final este zero. Totul pare destul de inocent și logica este de fier: vreau să fumez, în loc de un produs din tutun - caramel. Mai simplu, se pare. Dar nu este așa.

Într-adevăr, suptul bomboanelor ajută. Acţionează asupra receptorilor nervoşi ai mucoasei bucale şi îi înşeală, înlocuind otrava cu piridină.

Drajeurile de mentă sunt deosebit de eficiente. Sunt hipocalorici, nu creează dependență, împrospătează respirația și ajută la depășirea dorinței de a inspira. Dar, cu toate acestea, se dovedește a mânca atât de multe pe zi, încât există riscul de hiperglicemie de tranzit sau de creștere rapidă în greutate din cauza unei încălcări a metabolismului carbohidraților. Prin urmare, pasiunea pentru acadele trece rapid. Scopul rămâne neatins.

Aceeași poveste cu guma de mestecat. Îl poți mesteca în mod constant și deja prin această distragere a atenției de la dorința de a fuma. Daca este si antitutun, atunci efectul pur mecanic este triplat de cel terapeutic. Dar există și capcane aici.

Mestecatul determină creșterea secreției de suc gastric. El, negăsind mâncare, începe să-și digere propria mucoasă. Așa se dezvoltă gastrita și apoi un ulcer.

Da, și atunci, guma de mestecat în sine nu vindecă dependența, ci doar facilitează sevrajul. După cum spun oamenii: „Jocul nu merită lumânarea".

Vape și țigări fără nicotină

Un gadget elegant - o țigară electronică - și-a câștigat faima ca înlocuitor excelent pentru produsele din tutun natural. Concluzia este că acest dispozitiv face față perfect componentei emoționale a dependenței de nicotină. În exterior - 100% țigară obișnuită, dar în loc de fum - abur. Vape conține nicotină în majoritatea cazurilor. Nu este suficient, dar nu își schimbă proprietățile periculoase. Aceasta este otravă. Și intră în plămâni.

Alcaloidul de noapte destabiliza sistemul vascular, procesele metabolice, este integrat în metabolismul lipidic, provocând ateroscleroză, provoacă aritmie, crește nivelul zahărului din sânge și devine un declanșator al IAM și al accidentului vascular cerebral.

Producătorii au luat în considerare acest fapt și acum produc dispozitive electronice fără otravă cu piridină. Cu toate acestea, ele mai conțin glicerină și propilenglicol.

Glicerina este un hidratant natural. Nu reprezintă un pericol pentru plămâni, cu excepția unei reacții alergice individuale la acesta. Cel mai rău poate fi dezvoltarea edemului Quincke, umflarea laringelui.

Manifestările minime ale alergiilor sunt considerate o tuse obsesivă și o reacție inflamatorie a membranei mucoase a tractului respirator superior.

Cu propilenglicol, situația este și mai complicată. În țigările electronice, este folosit ca solvent pentru arome, precum și în industria chimică.

Dar, în același timp, efectul său negativ asupra sistemului nervos central nu este luat în considerare. Acest substitut de nicotină este mai periculos pentru neuroni decât otrava cu piridină în sine. Deteriorează organelele celulare, perturbând funcția acestora, dăunând membranelor celulare, provocând moartea.

În plus, propilenglicolul este toxic și pentru rinichi. Este considerat unul dintre declanșatorii BRC. Prin urmare, renunțarea la fumat cu ajutorul vapoarelor este o metodă foarte controversată. Dacă o astfel de înlocuire este prelungită pentru o perioadă lungă de timp, problemele de sănătate nu pot fi evitate.

Țigări false

Cel mai mare plus este că nu conțin nicotină și imită complet țigările obișnuite. Acest lucru ajută foarte mult la început. Dar dacă înlocuiți un produs din tutun cu altul pentru o lungă perioadă de timp, vor începe probleme. Ei fumează pentru că în ele ard hârtie și material de umplutură, iar în norii de fum există agenți cancerigeni care pătrund în sânge și plămâni:

 • Metanul este o hidrocarbură ușoară, care, contrar părerii locuitorilor, are un efect negativ asupra sistemului nervos central.
 • Acetona este un solvent care prezintă proprietăți narcotice. 60 ml sunt suficiente pentru pierderea conștienței.
 • Butanul este o hidrocarbură din clasa alcanilor care provoacă disfuncția sistemului bronhopulmonar.
 • Gudroane toxice - chiar și în compoziția țigărilor obișnuite de fumat, provoacă daune ireparabile bronhiilor și plămânilor, acționând asupra celulelor mucoasei, distrugându-le, provocând simptome de inflamație și intoxicație.
 • Amoniacul este produsul final al metabolismului azotului în organism. Ficatul neutralizează nitritul de hidrogen, transformându-l în uree mai puțin toxică. Dar chiar și cu această opțiune, amoniacul din interiorul corpului prezintă proprietățile unui cancerigen toxic. Doza contează.
 • Metanolul este un alcool de lemn otrăvitor, a cărui acțiune duce la modificări ireversibile în toate organele și țesuturile.
 • Monoxidul de carbon este unul dintre cei mai toxici compuși (CO), otrăvirea cu acesta fiind fatală.
 • Benzopiren - are abilități cumulative, se acumulează în celule, se integrează în ADN și devine un declanșator al mutațiilor genetice.
 • Hidrogenul sulfurat este un gaz care a demonstrat capacitatea de a desensibiliza nervul olfactiv, ducând la pierderea percepției vaporilor otrăvitori din aer. Ca urmare, intoxicația apare brusc. Doza letală a acestei substanțe pentru oameni este minimă și este de doar 0, 1%. Deja această concentrare poate duce la moarte în 10 minute.
 • Acidul cianhidric, împreună cu derivații săi - cianurile - este substanța toxică cu cea mai rapidă acțiune cunoscută omenirii. Cu ajutorul lui, regi și persoane cu sânge albastru au fost executați timp de secole. Și astăzi este cea mai sigură otravă în sinucidere sau crimă.
 • Radiul este un metal de pământ rar care afectează funcția hematopoiezei.
 • Poloniul este un element radioactiv care este principalul „ucigaș tăcut" din țigările obișnuite.
 • Cesiul este un radionuclid care distruge codul genetic uman.
 • Plumbul este un metal greu care se acumulează în oasele rinichilor, splinei, provoacă otrăvire severă atunci când se atinge o anumită concentrație în sânge.

Cu o astfel de compoziție a învelișului de țigară, chiar și cea mai sănătoasă umplutură nu poate rezista impactului său negativ.

Cel mai adesea, ierburile sunt folosite ca amestec pentru fumat:

 • Cimbrul (cimbrul) este un sedativ, expectorant și bronhodilatator.
 • Salvie - ameliorează stresul, reface celulele hepatice, agent antiinflamator pentru boli ale sistemului pulmonar.
 • Oregano (oregano) - normalizează procesele metabolice, are efect sedativ.
 • Șofranul - folosit ca plantă liniștitoare care afectează pozitiv funcționarea ficatului și a rinichilor. În doze mari, este toxic.
 • Scorțișoară – provoacă o aversiune față de fumul de tutun. Se obișnuiește să-l mesteci, dar acesta este plin de arsuri ale membranei mucoase, prin urmare, ca parte a umpluturii de țigări, este mai potrivit și mai sigur.
 • Coriandru - are un efect benefic asupra sistemului digestiv, elimină respirația urât mirositoare.

Se crede că complexul acestor plante ajută la reducerea poftei de tutun, ajută la depășirea sevrajului psihologic și elimină toxinele nicotinice din organism. Astfel, pe termen scurt, țigările false pot fi un ajutor util în renunțarea la fumat.

Rețete populare

Vindecătorii sugerează să facă imitații de țigări din ginseng, coltsfoot, rozmarin. Ținând cont de efectul negativ al arderii hârtiei, ei consideră că este cel mai oportun să mestece rădăcina de calamus, ghimbir, crenguțe de cireș de pasăre atunci când apare dorința de a fuma. Dar principalul mijloc de a ajuta fumătorii înrăiți sunt decocturile.

De exemplu, infuzia de sunătoare ameliorează tensiunea nervoasă și îmbunătățește starea de spirit.

Ovăzul, secara, orzul sunt de asemenea utile în retragere. Cu toate acestea, utilizarea lor este întotdeauna precedată de o consultație cu un specialist medical tradițional. Acest lucru se datorează necesității de a evalua starea de sănătate a pacientului.

Cel mai plăcut, băut ca ceai - infuzie de frunze de mentă, coacăze, oregano în proporție de 2: 1: 2. De asemenea, se pot clăti doar gura.

Există și umpluturi exotice pentru țigări: cenușă din pene de pasăre, unghii, gheare de cancer. Dar toate acestea sunt pentru pacienți pur impresionabili și sugestibili, asupra cărora o astfel de „magie" funcționează impecabil. În orice caz, nu există date sigure despre rezultatele unei astfel de terapii.

Înlocuitori de alimente

O varietate de medicamente tradiționale sunt compensatoare alimentare pentru dependența de nicotină. Ele distrage atenția de la tutun prin iritarea receptorilor mucoasei bucale pur mecanic (mestecat, supt) și proprietățile gustative. Concluzia este simplă: dacă vrei să fumezi, pune în gură ceea ce îți place. Ajută. Dar dezavantajul este că nu sunt întotdeauna la îndemână, te poți îngrășa rapid, încep problemele cu pofta de mâncare.

Pentru a preveni acest lucru, trebuie să faceți sport și să vă adaptați dieta. Alimentele ușoare ar trebui să înlocuiască alimentele grele, nedigerabile.

alte metode

Cel mai dificil lucru în procesul de despărțire de produsele din tutun este înlocuirea împrejurimilor, obiceiurilor, acțiunilor care însoțesc fumatul. Dacă fumezi mulți ani, atunci este de la sine înțeles că ziua începe și se termină cu o țigară, la fel ca mâncarea, o conversație cu un prieten, o sărbătoare festivă.

Acest ritual poate fi schimbat radical doar cu ajutorul unui stil de viață sănătos, umplând acele momente în care o persoană a fumat cu alte lucruri. Este posibil și necesar:

 • Vino la sală și lasă acolo toată energia „în plus", ca să nu-ți amintești nici măcar de țigări. Apropo, activitatea fizică va pune imediat un diagnostic, va arăta acel punct slab din organism căruia ar trebui să-i acordați atenție: sistemele respiratorii sau vasculare, inima.
 • Pentru a-ți ocupa mâinile cu un rozariu sau un spinner, orice altă jucărie care îți va distrage atenția de la gândurile despre otrava cu piridină, nu îți va permite să începi să cauți produse din tutun la nivel tactil.
 • Începeți să mergeți mult, mersul va face plămânii și inima să funcționeze activ, le va antrena rezistența, va satura sângele cu oxigen. Am vrut să fumez - imediat în aer curat.
 • Fă un pariu cu tine: folosește o țigară - fă 10 flotări, oriunde te-ai afla. Deci mușchii se vor pompa și nu vei dori să fumezi, pentru că nu poți face flotări pe stradă sau în mașină. În plus, a te înșela este oarecum complet lipsit de etică.
 • Găsiți un hobby în care totul se face manual: modelat, tricotat, gătit.
 • Evitați locurile în care se adună fumătorii: holuri interioare, balcoane sau intrări în casă.
 • Limitați alcoolul sau evitați-l cu totul.
 • Minimizați stresul.

Fiziologie

Fumatul confera organismului obiceiuri si reflexe la nivel de fiziologie, greu de distrus. Pentru a le face față, trebuie să:

 • Nu cumpărați mai mult de un pachet de țigări pe zi, schimbând de fiecare dată producătorul.
 • Eliminați toate atributele fumatului, astfel încât acestea să fie căutate în tot apartamentul dacă doriți să fumați.
 • Nu luați niciodată o țigară în gură pentru companie, mai des puneți-o într-o scrumieră în timp ce fumați.
 • Creșteți zilnic cantitatea de produse din tutun nefumat.
 • Nu trageți și nu cedați primului îndemn, păstrați o distanță temporară de jumătate de oră.

Recompensa pentru renunțarea la fumat este longevitatea activă și sănătoasă.

Merită să schimbi o dependență cu alta?

Un obicei este o acțiune repetitivă fără efort. Dacă fumatul este înlocuit cu un alt ritual de aceeași natură, atunci va fi puțin sens din asta.

Deci, ar trebui să diversificați înlocuitorii de nicotină:

 • Schimbați-vă rutina zilnică: treziți-vă mai devreme, plimbați-vă mai mult înainte de culcare, mergeți la culcare la o oră fixă, asigurați-vă că dormi suficient (cel puțin 8 ore de somn).
 • Folosiți ajutoare anti-nicotină din farmacie.
 • Angajați-vă în educație fizică, sport.
 • Adaugă alimente bogate în nicotină în dieta ta: vinete, fasole, roșii verzi, morcovi, conopidă. Includeți fructele de mare, ficatul în dietă. Bea cât mai multe sucuri, în special cele proaspăt stoarse. Nu uitați de broccoli, banane, merișoare, produse lactate.
 • Scoateți din meniu: cafea, totul picant și sărat, alcool.
 • Acordați atenție regimului de băut. Dimineața, un pahar cu apă minerală poate înlocui o țigară.
 • Acordați atenție procedurilor de apă: un duș de contrast, o baie caldă cu sare de mare.
 • Astăzi, colajele de decupaje de reviste sau desene care demonstrează dorințele vizuale sunt populare. Trebuie să faci unul și să te uiți la el de fiecare dată când te gândești la tutun.
 • Organizați-vă corect timpul liber.

Narcologul recomandă: despre condițiile de utilizare și micile lucruri utile

Există tehnici simple de autocontrol pentru a evita să te lași purtat de înlocuitori inutile de nicotină. Acest lucru este deosebit de important în primele zile de renunțare la țigări. Trebuie să-ți asculți corpul și să înțelegi ce este mai bine pentru el.

De exemplu, nu beți cafea imediat în prima zi, înlocuind-o cu multă apă și uitați-vă la semnalele care vin din interior. Cel mai adesea, stresul este oprit în acest fel. Deci apa este prietena ta. Ea trebuie dusă într-o nouă viață.

Preia conducerea și ascultă-te din nou. Caroseria face față sarcinii propuse, așa că totul este în regulă. Dacă nu, trebuie să consultați un medic.

Și cu mâncare. Există multe produse înlocuitoare de tutun. Ele trebuie introduse unul câte unul și observați reacția internă. Ceva se va întâmpla cu pacientul de-a lungul vieții, ceva va fi eliminat. Și așa cu tot ce va fi planificat ca înlocuitor pentru tutun. Eficacitatea autocontrolului depășește toate așteptările.