Fumatul la intrarea unei clădiri rezidențiale și pe casele scărilor

Este permis fumatul pe scările clădirilor de locuit înalte? Întrebări similare apar nu numai de la fumători, ci și de la vecinii care se opun fumatului în general.

Legislația federală „Cu privire la protecția sănătății cetățenilor" interzice fumatul de tutun în toate locurile publice. Cu toate acestea, guvernul a făcut unele modificări în lege. Modificările precizează că fumătorilor le este interzis să fumeze țigări la intrările clădirilor cu mai multe etaje.

Prevederile legii antitutun

Este permis fumatul la intrările și lifturile clădirilor rezidențiale? Legea federală care impune o interdicție împotriva tutunului în locurile publice este menită să protejeze drepturile nefumătorilor. Răspândirea fumului de tutun al unei țigări are un impact negativ asupra sănătății persoanelor din jur care nu au un obicei de nicotină.

Pentru a proteja cetățenii de fumul neplăcut de țigară, deputații au adoptat aproape în unanimitate o nouă lege împotriva tutunului. Care a fost rațiunea din spatele legislației pentru a decide atât de curând interzicerea utilizării produselor din tutun în spațiile publice?

fumând pe hol

Impulsul pentru acțiunea anti-tutun a venit dintr-o statistică uluitoare:

 • Există mai mult de 40% dintre oamenii din țară care suferă de dependență de nicotină;
 • Aproximativ 400. 000 de cetățeni mor în fiecare an din cauza afecțiunilor oncologice și de altă natură din cauza obiceiului de a fumat;
 • Fumul de tutun afectează negativ organismul așa-numiților fumători pasivi și provoacă tumori canceroase.

Motivele de mai sus au determinat Ministerul Sănătății să propună un proiect de lege împotriva tutunului care interzice fumatul cel puțin în locurile publice, care includea:

 1. universități și școli;
 2. terenuri pentru copii și sport;
 3. cafenele și hoteluri;
 4. aeroporturi și gări;
 5. platforme și parcări;
 6. agenții guvernamentale și spitale;
 7. transport aerian și terestre;
 8. întreprinderi comerciale și casnice;
 9. zonele de lucru și punctele de oprire a transportului;
 10. porturi maritime si trenuri.

Desigur, fiecare fumător înrăit va considera ca lista locurilor interzise care sunt potrivite pentru fumat este destul de mare. Din acest motiv, uneori încă permit încălcarea legii și acționează ilegal. Pentru aceasta, ei sunt ulterior pedepsiți administrativ.

Este permis fumatul în reședință

O nouă lege antifumat în locurile publice interzice fumatul la intrările clădirilor cu mai multe etaje. Intrarea este o camera inchisa in care nu exista sistem de ventilatie. De aceea s-a răspândit și aici interdicția împotriva tutunului.

fumând în casa scării

Pentru a păstra sănătatea cetățenilor fără dependență de nicotină, legea anti-tutun a stabilit următoarele locuri în clădirile rezidențiale în care folosirea țigărilor este strict interzisă. Deci, nu puteți fuma:

 1. în lifturi și subsoluri;
 2. în casele scărilor și mansardelor;
 3. încăperi tehnice și coridoare.

Dacă fumătorul nu respectă instrucțiunile, atunci va fi pedepsit sub formă de amendă.

Pentru a-i aduce în fața justiției pe cei care încalcă legea, ar trebui să scrieți o declarație adecvată agențiilor de aplicare a legii. Dar există excepții de la regulă. Amenda pentru fumat la intrare nu va fi întotdeauna. În ciuda prevederilor legii anti-tutun, fumatul este în continuare permis acolo dacă sunt îndeplinite anumite condiții.

Puteți fuma dacă există locuri special amenajate pentru fumat; ventilație instalată în „camerele pentru fumat"; zona de fumat este conform cu siguranta la incendiu; Locuitorii clădirilor înalte de uz casnic au fost de acord cu apariția unei „camere pentru fumat" în casă. Toate celelalte cazuri pentru fumător vor fi pline de pedepse pentru încălcarea interdicției antitutun în casă. Dacă vinovăția infractorului este dovedită, acesta va fi amendat.

Pedeapsa pentru fumat la intrare

Ce sancțiuni pot fi recuperate de la contravenient pentru încălcarea legii antifumat la intrarea într-un bloc?

Legea prevede o amendă destul de strictă și severă pentru fumat:

 • pe palier;
 • lângă locuri de joacă;
 • pentru implicarea sub 18 ani;
 • dacă produsele din tutun sunt oferite copiilor de către părinții/tutorii acestora/.

Cum să pedepsești un fumător de țigară la intrarea într-o clădire rezidențială? Dacă o persoană nu a ascultat solicitările dumneavoastră urgente de a nu abuza de tutun, atunci:

 1. faceți un videoclip sau o cameră cu modul în care infractorul fumează în locul nepotrivit;
 2. scrieți o declarație către poliție și furnizați dovezi video și foto care să confirme veridicitatea afirmațiilor dvs. ;
 3. găsiți cel puțin 2 martori care să confirme veridicitatea acuzațiilor dumneavoastră și autenticitatea probelor.

Aceste măsuri vor fi suficiente pentru ca un vecin neglijent să fie pedepsit pentru nerespectarea legii antifumat și a regulilor căminului.