Ce schimbări apar în organismul renunțării la fumat?

A scăpa de dependența de țigări este extrem de dificilă: include atât componente fizice, cât și psihologice. Nicotina este integrată în metabolism, astfel încât fumătorii de lungă durată se confruntă cu un stres serios atunci când renunță. În ciuda faptului că toată lumea este conștientă de răul tutunului, este greu să renunți la el. Dacă înțelegi cum se schimbă starea pas cu pas atunci când te lași de fumat și de ce apar anumite senzații, va fi mai ușor să o faci.

ce se întâmplă în organism când te lași de fumat

Cauzele și manifestările sindromului

Este deosebit de dificil în primele zile. Mulți nu fac față manifestărilor de retragere și se aprind din nou. De ce în această perioadă are loc o schimbare de dispoziție, iritabilitate.

Motivul este efectul nicotinei asupra sistemului nervos central. Substanța, integrându-se în activitatea sistemului, acționează ca un înlocuitor pentru acetilcolina, un neurotransmițător cerebral. Acetilcolina este produsă în situații stresante, stabilizând sistemul nervos și reducând nivelul de stres. Dacă o persoană este într-o stare prea excitată, acetilcolina inhibă activitatea, ajutând la restabilirea unei stări de echilibru. Aceste procese apar în mod normal la nefumători. La fumători, funcția acestei substanțe este îndeplinită de nicotină.

Când renunți la un obicei, corpul tău trebuie să înceapă să producă din nou acetilcolină. Înainte de aceasta, activitatea sistemului nervos este caracterizată de instabilitate - simptomele sindromului de sevraj se vor manifesta intens. Cu toate acestea, acest lucru trebuie așteptat și, dacă este necesar, manifestările trebuie eliminate prin administrarea de sedative.

țigară și plămâni când te lași de fumat

Cu sindromul de sevraj, organismul dă semnale specifice: iritabilitate, agresivitate, depresie, apatie - toate acestea sunt caracteristice comportamentului unui fumător. Cu toate acestea, renunțarea la un obicei are multe aspecte pozitive care îl fac să merite trăit. Pentru o persoană care a renunțat la fumat:

  • se elimina toxinele si zgura;
  • o creștere a nivelului de oxigen din sânge;
  • îmbunătățește fluxul sanguin;
  • volumul plămânilor crește;
  • reduce probabilitatea de a dezvolta hipertensiune arterială, boli de inimă, vase de sânge și oncologie.

Ce se întâmplă în prima săptămână?

Când te lași de fumat, ar trebui să înțelegi ce se întâmplă zilnic cu corpul femeilor și bărbaților. Procesul de restabilire a funcționării normale începe într-un sfert de oră după fumatul unei țigări. Ritmul cardiac scade, indicatorii tensiunii arteriale ajung la un nivel normal. Lucrarea rinichilor este activată.

sistemul circulator la renunțarea la fumat

Modificările orare arată astfel:

  • Două ore mai târziu, începe purificarea sângelui de la nicotină de către rinichi și excreția acestuia.
  • Dacă o persoană nu fumează timp de 8 ore, atunci există o creștere a nivelului de oxigen din sânge. Deoarece nu este suficientă nicotină, apar primele semne de sevraj.
  • După 12 ore, sângele este curățat de monoxid de carbon, iar nivelul de oxigen din el este normal.
  • O zi mai târziu, sindromul de sevraj începe să se manifeste. Acest lucru se datorează faptului că organismul a pierdut nicotina.

Modificările din prima săptămână sunt detaliate în tabel.

2 zile Corpul începe să curețe organele sistemului respirator de rășini și murdărie acumulate. Cilii lipiți ai epiteliului încep să fie eliberați și mută funinginea la ieșire. Acest lucru este însoțit de tusea fumătorului cu expectorație de spută - așa decurge procesul natural de curățare a corpului.
3 zile În a treia zi, o persoană observă o creștere a apetitului. Anterior, nicotina bloca centrul foamei: toți fumătorii știu că dacă fumezi, adică nu vrei atât de mult. Acum senzația de foame este constantă, dar aceasta va trece după ce activitatea sistemului nervos se va normaliza. Dorința de a mânca constant trebuie controlată pentru a nu se îngrășa - aceasta este o problemă cu care se confruntă aproape toată lumea când renunță la țigări. Deoarece procesele metabolice încetinesc după retragerea nicotinei, iar pofta de mâncare crește, oamenii se recuperează rapid. Pentru a nu se îngrasa, alimentele ar trebui să fie saturate cu substanțe utile și vitamine A, E, C, grupa B - acest lucru va facilita sindromul de sevraj.
O creștere a cantității de oxigen din sânge și o îmbunătățire a alimentării cu sânge a creierului pot duce la amețeli și tinitus.
4 zile Fluxul de sânge către creier este normalizat, astfel încât disconfortul din cap dispare treptat. Există îmbunătățiri în activitatea sistemului digestiv: mucoasa gastrică este restaurată, la fel ca și activitatea pancreasului. Intensitatea expectorației sputei crește.
5 zile Lucrarea papilelor gustative se îmbunătățește, gustul alimentelor devine saturat. Tusea se înrăutățește în continuare.
6 zile La aproape o săptămână după încetarea pătrunderii fumului de țigară în organele respiratorii, activitatea epiteliului ciliat a fost practic restabilită. Există o producție activă de mucus, o cantitate mare de spută este descărcată. O persoană se poate sufoca - acest lucru se datorează unui spasm al mușchilor bronhiilor, care apare atunci când mucusul acumulat este separat. Manifestările psihologice ale sindromului de sevraj - iritabilitate, irascibilitate ajung la maximum.
O săptămână Au trecut doar șapte zile de când obiceiul a fost abandonat, dar procesele de recuperare au dus la faptul că în stomac și intestine au apărut celule noi, care nu sunt deteriorate de efectele toxice ale produselor de ardere a țigărilor.
Ficatul începe să producă nicotină endogenă, prin urmare, intensitatea și manifestările sindromului de sevraj și pofta de țigări scad. Se observă în continuare senzații dureroase în gât, transpirație și tuse.

Trebuie remarcat faptul că, din cauza particularităților fiziologiei, fetelor le este mai greu să suporte respingerea țigărilor. Dar acest obicei are consecințe mortale – cancerul de sân se găsește la aproape jumătate dintre femeile care fumează.

2 saptamani fara tigari

La începutul celei de-a doua săptămâni, pacientul este îngrijorat de instabilitatea presiunii. Se pot observa în continuare dureri de cap, tremor la nivelul membrelor - aceasta este o consecință a aportului crescut de oxigen a creierului, din același motiv, capul se învârte.

Iritabilitatea și apatia sunt în declin. Mucoasa gastrică aproape a fost restaurată. Modificările la nivelul intestinelor pot provoca dureri în abdomenul inferior și tulburări ale scaunului.

Se observă o scădere a imunității: o persoană este predispusă la răceli, herpes, strănut și poate apărea o durere în gât. Tusea cu mucus continuă: plămânii, bronhiile, amigdalele sunt curățate.

protecția împotriva virusului la renunțarea la fumat

În același timp, modificările externe ale organismului sunt deja vizibile după renunțarea la fumat: datorită restabilirii circulației sanguine, tenul devine mai sănătos.

Până la sfârșitul celei de-a 2-a săptămâni, funcția intestinală este aproape normală, dar sistemul nervos central are nevoie de mai mult timp pentru a se recupera. Intensitatea tusei începe să scadă treptat.

În prima lună, fumătorii se plâng adesea de somn prost. Nu toată lumea se pricepe la somn: în timpul nopții, o persoană se poate trezi de mai multe ori cu transpirație rece, simțind o dorință puternică de a ridica o țigară. Aceasta este o reacție normală la eliminarea nicotinei din organism, starea va reveni în curând la normal. Puterea unor astfel de manifestări se datorează în mare măsură experienței fumatului.

Alte modificări

Începând cu luna a doua, sistemul nervos se obișnuiește să funcționeze fără nicotină. Există o îndepărtare activă a toxinelor acumulate: prin piele, organe respiratorii, tractul gastrointestinal.

Datorită reînnoirii celulare, starea pielii se îmbunătățește în mare măsură: manifestările acneice scad, acneea și inflamația dispar. Îmbunătățirile se aplică și stării părului - sunt mai puțin despicate, arată mai strălucitor.

A treia lună de viață fără țigări se caracterizează prin normalizarea metabolismului - apetitul se stabilizează, dorința de a mânca constant dispare. Se constată o îmbunătățire a absorbției proteinelor - chiar și în absența unor sarcini sportive serioase, masa musculară crește, iar stratul de grăsime scade (cu o alimentație adecvată). Indicatorii tensiunii arteriale sunt normalizați.

Regenerarea celulelor pulmonare începe abia din luna a patra, iar procesul în sine se poate întinde pe mai multe luni - depinde de durata fumatului. Este posibil să se expectoreze spută intercalate cu sânge - aceasta este o variantă a normei, deoarece alveolele sunt deteriorate. Cu toate acestea, este recomandat să vizitați un medic pentru orice eventualitate.

Se întâmplă ca în această etapă oamenii să încerce adesea să fumeze, demonstrând că acesta este un proces complet controlat. Acest lucru nu poate fi permis - se va da înapoi cu câteva luni.

După 5 luni, activitatea ficatului este restabilită - organul care a avut cea mai mare sarcină, deoarece este ficatul care elimină toxinele din organism.

O jumătate de an de hotar

Șase luni mai târziu, nu mai sunt detectate urme de toxine din tutun în sânge. Procesul de restaurare a celulelor organelor interne continuă. Tulburările de somn nu deranjează, cum ar fi tusea.

jogging pentru a renunța la fumat

Activitățile sportive sunt o parte importantă a refacerii organismului. Cu toate acestea, imediat după renunțarea la țigări, nu este recomandat să se angajeze activ în sport. Este a cincea sau a șasea lună care este perioada în care poți trece la antrenament intensiv. Acest lucru va accelera procesul de curățare a organelor sistemului respirator.

După șase luni, dorința de a fuma încetează de obicei să mai deranjeze, dar poate apărea atunci când se consumă băuturi alcoolice, așa că experții nu recomandă consumul de alcool.

8 luni

În luna a opta, chiar și pacienții cu boală pulmonară obstructivă cronică se simt mai bine. Boala intră într-o etapă de remisie stabilă.

10 luni

A zecea lună fără țigări se referă la una dintre perioadele critice. În acest moment, există o agravare a dorinței de a ridica din nou o țigară. Somnul poate fi perturbat, există o dorință ascuțită de a fuma. Este foarte important să îndurați acest moment.

insomnie la renunțarea la fumat

După 10 luni, corzile vocale sunt restaurate - acest lucru afectează vocea, tonul devine puțin mai ridicat. Raguseala caracteristica fumatorilor nu se mai observa. Se observă îmbunătățiri semnificative ale stării dinților - nu mai există placă galbenă pe smalț, care a completat mirosul neplăcut. Tartrul nu se va dizolva de la sine, așa că ar trebui să vă adresați stomatologului pentru proceduri de igienă.

12 luni fără țigări

Dorința de a fuma după un an de la ultima pufătură se observă la un sfert dintre fumători. Cu toate acestea, probabilitatea de eșec este extrem de scăzută - 0, 2%. Procesul de reînnoire a celulelor din plămâni este aproape complet. Există îmbunătățiri în activitatea sistemului reproducător: potență crescută și senzație de orgasm.

Riscurile de a dezvolta cancer, patologii ale inimii și vaselor de sânge și ale tractului gastrointestinal sunt reduse și sunt apropiate de cele ale unui nefumător.

O persoană poate dezvolta o aversiune față de fumul de țigară, ceea ce indică faptul că corpul și creierul nu mai percep nicotina ca pe o necesitate și o sursă de satisfacție.

aversiunea față de fumat atunci când renunțați la fumat

2 ani

După 2 ani, nu există nicio urmă de tuse și dificultăți de respirație, salturile de tensiune arterială nu deranjează. Probabilitatea de a dezvolta un accident vascular cerebral este redusă la nivelul unui nefumător - acest lucru se datorează restabilirii complete a circulației sângelui în creier.

Cuplurilor li se permite să planifice sarcina - atât corpul feminin, cât și cel masculin sunt gata să conceapă un copil.

Concluzie

Procesul de recuperare depinde de vârstă și de starea generală a persoanei, de prezența bolilor cronice. Orice modificări apar în fiecare organism individual, așa că nu ar trebui să ezitați să vizitați un medic dacă este necesar. Este mai ușor pentru persoanele în vârstă să renunțe: din cauza vârstei lor, se confruntă deja cu dificultăți de respirație, creșteri de presiune și slăbiciune. Când te simți mai bine când renunți la țigări, nu mai vrei să te întorci la ele. Niciun fumător de lungă durată nu va spune că renunțarea la fumat este ușor. Cu toate acestea, este posibil: astăzi există multe produse pe piață care vor ajuta la susținerea organismului și la nivelarea manifestărilor sindromului de sevraj.

În mod ideal, este recomandat să vă luați brusc rămas bun de la obicei, fără a încerca să îl înlocuiți cu acțiuni similare. De exemplu, unii oameni trec la o țigară electronică sau o narghilea - totuși, aceasta este o iluzie de a scăpa de dependență. Componenta psihologică a dependenței atunci când fumezi narghilea și vaping nu va dispărea.

Planul de renunțare la fumat este mai greu decât țigările convenționale. Iarba (anasha, marijuana) provoacă o puternică dependență psihologică. Doar puțini pot renunța la medicamente fără ajutorul unui specialist.