Tuse după renunțarea la fumat: cât durează și cum se tratează

Din ce în ce mai mulți oameni, în special tinerii, încep să realizeze efectul dăunător asupra organismului al unui astfel de obicei precum fumatul. Astăzi se face propagandă în masă pe această temă, intră în modă un stil de viață sănătos, iar țigările au din ce în ce mai puțini adepți activi. Dar mulți sunt dezamăgiți de faptul că tovarășul constant al fumătorilor tușește după renunțarea la fumat nu dispare instantaneu, ci continuă încă câteva săptămâni, sau chiar luni. Și uneori, în general, se amplifică în primele zile. De ce se întâmplă acest lucru și ce trebuie făcut pentru a opri rapid tusea?

Mecanism și simptome

simptome și mecanisme ale tusei fumătorului

Orice tuse este un răspuns reflex al organismului la iritația sistemului respirator. Și există mai mult decât destui factori iritanti atunci când fumezi tutun. Temperatura de la capătul unei țigări ajunge la 700-800 de grade, iar fumul de tutun ajunge la 70-80 de grade. Acesta este mult mai mare decât siguranța maximă pentru membranele mucoase - 60. Aceasta înseamnă că o experiență lungă de fumat este o garanție a iritației și subțierii constante a membranelor mucoase, care încearcă să se protejeze prin producerea intensivă de spută groasă.

Flegmul curge constant pe peretele din spate al laringelui, îl irită și, atunci când este înghițit, intră în stomac, luând cu ea toxinele conținute de fumul de tutun. Acum mucoasa gastrică este iritată, mai ales dacă prima țigară este fumată pe stomacul gol. Treptat, se dezvoltă gastrita și apar ulcere. Aciditatea sucului gastric crește, iar atunci când intră în esofag, provoacă iritații și arsuri la stomac. Tusea se înrăutățește.

În timpul somnului, sputa curge în bronhii, stagnează acolo și înfunda respirația. O persoană începe să sforăie, să tușească noaptea, să se trezească din lipsă de aer.

Odată cu inhalarea profundă a fumului (și acest lucru este inerent tuturor fumătorilor cu experiență! ), metalele grele și rășinile care rămân acolo pătrund în plămâni, dăunându-le structura și creând focare permanente de inflamație. Un simptom caracteristic al acestei stări extrem de nefavorabile a plămânilor este din nou tusea.

Am descris atât de detaliat mecanismul de afectare a organelor respiratorii în procesul de fumat, astfel încât să fie clar de unde provin simptomele tipice tusei unui fumător și de ce nu poate trece imediat după aruncarea ultimei țigări la gunoi. .

Există și alte caracteristici:

caracteristicile tusei fumătorului
 • cele mai severe crize de tuse apar dimineața, imediat după trezire - acestea sunt bronhiile și plămânii care încearcă să scape de mucusul otrăvit acumulat în timpul nopții;
 • prezența unei cantități mari de spută - tipică pentru fumătorii cu puțină experiență, ale căror mucoase nu sunt prea deteriorate;
 • respirație grea și fetidă - toxine se acumulează în salivă, pe membranele mucoase ale cavității bucale, un miros puternic poate da un stomac bolnav;
 • criza de tuse se intensifică cu o respirație adâncă - așa rezistă plămânii revenirii mucusului toxic în ei;
 • Dificultățile persistente ale respirației sunt un simptom al bronșitei cronice și al deficitului de oxigen, care sunt adesea prezente la fumători.

Pentru ca tusea să dispară pentru totdeauna, toate organele lezate trebuie să se recupereze complet. Și asta necesită mult timp. Prin urmare, când va trece tusea după renunțarea completă la fumat și cât durează perioada de reabilitare, este dificil de prezis în fiecare caz concret.

Când va dispărea tusea

cât durează tusea unui fumător

La o persoană sănătoasă cu o experiență scurtă de fumat, tusea dispare în medie în 2-4 săptămâni. În multe privințe, depinde și de vârstă - la urma urmei, un organism tânăr care a renunțat la fumat își revine mult mai repede decât o persoană de vârstă mijlocie și, mai ales, mai înaintată. La persoanele peste 50 de ani, tusea poate dura până la câteva luni, iar apoi, cu condiția să nu existe boli cronice.

Dacă o persoană care fumează mai devreme suferă de insuficiență cardiacă, boli ale tractului gastrointestinal, alergii, boli bronho-pulmonare cronice, atunci tusea va rămâne în continuare, deoarece cauza sa principală nu va fi eliminată. În acest caz, nu este suficient să renunți la obiceiurile proaste. Va trebui să treceți la un examen de diagnostic și un curs de tratament, iar când tusea dispare ca simptom, putem vorbi despre remisiune stabilă sau recuperare completă.

Pneumonia cronică și bronșita, care sunt însoțitoare foarte frecvente ale fumătorilor, vor trebui, de asemenea, tratate. Deoarece organele respiratorii sunt deteriorate permanent, ele nu se pot apăra în mod normal împotriva agenților patogeni care intră în ele. Da, iar imunitatea în general la fumătorii înrăiți este mult mai scăzută decât cea a unui nefumător. Mulți notează că, după ce s-au lăsat de fumat, au început să sufere mai puțin de boli respiratorii, ceea ce înseamnă că și sistemul imunitar începe să-și revină.

tuse la renunțarea la fumat

Depinde foarte mult de cât de repede trece tusea când te lași de fumat, de numărul de țigări fumate mai devreme în timpul zilei.Dacă 5-6 țigări nu afectează prea mult mucoasa, ci mai degrabă o usucă și o irită, dându-i timp să se refacă parțial, atunci un pachet pe zi este o intoxicație constantă a organismului plus o mucoasă bronșică arsă cronic cu degradare. și fire de păr aproape nefuncționale concepute pentru a curăța mucusul și a proteja împotriva bacteriilor.

Daca tusea ta se agraveaza in primele doua saptamani cand te lasi de fumat, nu te alarma. Acesta este procesul de curățare activă a plămânilor și a bronhiilor. Trebuie doar să scapi de convulsii cu siropuri expectorante sau cu remedii populare și să nu revii la dependență.

Dar când tusea durează mai mult de 1-2 luni, atunci este timpul să mergi la medic. Cel mai probabil, acesta este un simptom al unei alte boli, nu neapărat o consecință a fumatului de țigări.

Metode populare

Pentru a ajuta organismul să scape rapid de gudron, toxine și alte lucruri urâte care au intrat în el cu fumul de tutun, puteți folosi remedii populare dovedite. Nu dau un efect imediat, dar după 1-2 săptămâni de utilizare regulată, îmbunătățirea devine vizibilă:

lapte cald pentru tuse severă
 1. Lapte cald. Chiar dacă nu se adaugă nimic altceva, ameliorează perfect tusea și neutralizează toxinele. Nu e de mirare că a fost dat mai devreme celor care lucrau în industrii „dăunătoare". Dacă doriți, puteți adăuga puțină miere, un praf de sifon sau ghee. Bea cu înghițituri mici până la 2 pahare pe zi.
 2. Sirop de ceapă. Un expectorant excelent care poate concura cu orice medicament din farmacie. Curățați două cepe mari, tocați, acoperiți cu un pahar de zahăr. Cand ceapa incepe sa dea sucul, se fierbe la foc foarte mic pana se formeaza un sirop de chihlimbar. Strecurați siropul, puteți adăuga o lingură de miere. Luați o linguriță de mai multe ori pe zi.
 3. Mogul-mogul cu propolis. Potrivit pentru cei care nu sunt alergici la produsele apicole (nu pentru astmatici! ). Se separă gălbenușul de ou de proteină, se bat cu o lingură de miere naturală până la spumă albă, se introduc cu grijă 15-20 de picături de tinctură de alcool propolis în el. Mananca putin cate putin, gateste imediat inainte de utilizare. Aplicați nu mai mult de 2 ori pe zi.
 4. Ceai special. Există o rețetă specială pentru evacuarea rapidă a sputei. Se toarnă o lingură de rozmarin uscat și sunătoare într-un termos, se toarnă 0, 5 litri de apă clocotită. Închideți capacul și lăsați timp de 15 minute. Se strecoară lichidul, se pune o linguriță de ceai negru de înaltă calitate într-un ceainic și se toarnă infuzia. Bea cald când ceaiul este infuzat.
 5. Suc de păpădie. De asemenea, ajută foarte bine la eliminarea mucusului. Trebuie stors din rădăcinile curățate în prealabil ale plantei și amestecat cu ceai din melisa, mentă, cimbru sau salvie în proporție de 20-30 ml de suc per pahar de ceai. Puteți adăuga miere după gust. suc de păpădie pentru tuse severă
 6. Ceaiuri din plante. Trebuie să bei constant. Ele încălzesc gâtul, ameliorează inflamația, multe plante au efecte antiinflamatorii și expectorante și sunt capabile să neutralizeze toxinele. Potrivite salvie, coada-calului, mușețel, plămâni, cimbru, tei, trandafir sălbatic.
 7. Muguri de mesteacăn. Un excelent agent antiinflamator. Îndepărtează iritația laringelui, calmează chiar și tusea puternică, favorizează recuperarea rapidă a mucoaselor. Topiți 70 de grame de ghee într-o baie de apă, adăugați o lingură de muguri de mesteacăn. Se lasa la foc mic timp de o ora. Se strecoară uleiul, când se răcește puțin, se amestecă cu aceeași cantitate de miere. Luați o linguriță de mai multe ori pe zi.

Dacă nu vrei să te încurci cu rețetele populare, poți cumpăra de la farmacie siropuri expectorante pe bază de plante și le poți lua conform instrucțiunilor.

În plus, efortul fizic prea activ, curentele de aer, schimbările bruște de temperatură, alimentele foarte calde sau reci, mâncărurile prea picante sau acre trebuie evitate. Adică, faceți totul pentru a nu provoca iritarea suplimentară a laringelui.

Tigarile electronice

tigari electronice pentru renuntarea la fumat

Adesea, renunțarea la fumat consideră că este suficient doar să treci la țigările electronice care sunt acum la modă, iar tusea va dispărea și ea. Există ceva adevăr în asta, dar nu totul este atât de simplu. Nu numai fumul de tutun și rășinile conținute în acesta provoacă tusea fumătorului. Nicotina provoacă o îngustare bruscă a vaselor de sânge, care provoacă adesea spasme, inclusiv bronhospasm, reacția la care este o tuse puternică.Prin urmare, atunci când fumezi țigări electronice, va exista și tuse.

În plus, li se adaugă multe arome și arome chimice, care dezvoltă adesea reacții alergice și provoacă și tuse.

Pentru a transforma fumul în vapori, se folosește glicerina care, consumată în cantități mari, înfunda plămânii nu mai rău decât gudronul dăunător de tutun. Doar că este mai puțin toxic. Așadar, singura modalitate de a scăpa pentru totdeauna de tusea unui fumător este să renunți complet și necondiționat la fumat, sub orice formă!