Care sunt consecințele renunțării brusc la fumat?

Puțini oameni știu dacă este sau nu dăunător să renunți brusc la fumat. Unii întârzie acest moment, crezând că merită să renunți treptat la dependență, dar acest lucru nu este în întregime adevărat. Nicotina este ca un drog și fără el, corpul și persoana însuși se vor îmbunătăți. Doar componenta psihologică interferează cu renunțarea la fumat, în timp ce corpul se „reconstruiește" rapid. Dacă renunți la fumat înainte de vârsta de 35 de ani, atunci corpul uman va deveni ca un nefumător.

Corpul și nicotina

A scăpa de un obicei atât de prost precum fumatul este destul de dificil. Iar ideea nu este deloc în aspectul psihologic, ci în însăși proprietatea nicotinei. Acesta din urmă este produs de organism (ficat), dar în cantități mici, necesare doar lui. De îndată ce o persoană începe să fumeze, ficatul se adaptează (deși nu rapid), încetând să mai producă o substanță. Prin urmare, este dificil să renunți la fumat - ficatul este „obișnuit" cu faptul că primește nicotină din exterior și, prin urmare, nu este nevoie să producă singur componenta. Dar cantitatea dobândită de acesta depășește în multe privințe volumele necesare organismului.

consecințe bruște renunțării la fumat

Situația cu substanța este exact aceeași ca și cu colagenul și unii hormoni care sunt produși în corpul uman: atunci când se folosesc preparate hormonale pentru o perioadă lungă de timp sau când se aplică pe față agenți anti-îmbătrânire cu colagen, aceste substanțe nu sunt produse. .

Corpul are o capacitate uimitoare de adaptare. Și asta îl salvează din nou și din nou. În timp, ficatul va începe din nou să producă cantitatea necesară de nicotină. Nu se va întâmpla imediat și poate dura o săptămână - dar cu siguranță se va întâmpla. Este important să nu începeți să fumați în acest moment, pentru ca organismul să se „reconstruiască".

Avantaje și dezavantaje ale renunțării brusc la țigări

Dezavantajele renunțării brusc la țigări sunt următoarele:

 1. O persoană experimentează senzații fiziologice de disconfort - amețeli, dureri de cap, greață, tuse dimineața, dificultăți de respirație, secreții de spută. Mai mult, aceste semne sunt similare cu simptomele „prima țigară fumată", când organismul a primit o doză crescută de nicotină.
 2. Pe lângă disconfortul fiziologic, o persoană experimentează adesea psihologic (nervozitate, stres, iritabilitate).
 3. Pentru a te lasa de fumat, trebuie sa ai o vointa puternica.

Avantajele unei respingeri puternice sunt următoarele:

 1. Disconfortul nu va dura pentru totdeauna și va veni îmbunătățirea. Pofta scade treptat, organismul incepe sa produca singur nicotina, iar avantajele renuntarii la tigari ca atare sunt evidente.
 2. Sănătatea precară este asociată tocmai cu aspectul psihologic, și nu cu aspectul fiziologic - dar aici este important să înțelegem că stresul nu va dura pentru totdeauna.

Adesea, oamenii pot raporta reacții adverse sub formă de creștere ușoară în greutate. Dar trebuie înțeles că acesta este un fenomen temporar și totul va reveni la normal - este nevoie doar de timp. Așa se adaptează organismul la noile condiții, iar acest lucru este întotdeauna însoțit de astfel de simptome - starea de rău și iritabilitatea nu sunt în niciun caz semne ale lipsei de nicotină.

Te poți lasa de fumat la 50 de ani. Unii se îndoiesc de acest lucru, argumentând că, dacă o persoană a fost fumător toată viața, atunci refuzul va avea un efect negativ asupra sănătății. Dar nu este așa: după două luni de un stil de viață sănătos, toate toxinele conținute de țigări vor fi îndepărtate din organism.

Câteva caracteristici ale renunțării abrupte și treptate la fumat

Ar trebui să se țină cont de psihologia umană - fără o voință puternică, un fumător se va întoarce totuși la o țigară, așa că o renunțare bruscă la fumat nu va fi eficientă. Reducerea treptată a fumatului poate fi, de asemenea, ineficientă, deoarece o persoană va amâna constant decizia finală „până mâine" (și fumatul „ultima țigară" poate dura câțiva ani). Dacă problema este doar de natură psihologică, atunci mai întâi ar trebui fie să „exerciți" voința, fie să apelați la profesioniști pentru ajutor.

Dacă o persoană se teme pentru starea sa fiziologică, atunci plasturii, spray-urile sau tabletele cu nicotină pot ajuta la renunțarea la fumat. O persoană primește o doză controlată dintr-o substanță, nu este otrăvită de fum. Acest lucru se întâmplă adesea dacă experiența fumatului este mai mare de zece ani.

Dacă renunțați înainte de vârsta de 35 de ani, atunci starea corpului va deveni ca și cum persoana nu ar fi fumat niciodată.

Cu toate acestea, chiar și cu 36 de ani de experiență în fumat, puteți renunța la fumat. Dar este mai greu să faci asta din cauza expunerii îndelungate la componentele țigărilor cu care o persoană este obișnuită. Nu există caracteristici speciale în renunțarea la fumat cu o experiență atât de lungă.

Poate apărea și întrebarea: dacă o femeie rămâne însărcinată, este posibil să renunți la fumat în timpul sarcinii - este periculos, refuzul va dăuna fătului. După ce află că este însărcinată, o femeie va dori imediat să se lase de fumat. Aici răspunsul este evident - refuzul nicotinei nu este fatal și va aduce doar beneficii, iar dacă o fată însărcinată se lasă de fumat devreme, și nu la luna a 7-a, cu atât mai bine.

Ca și în cazul vârstei și experienței la fumat, nu contează în ce lună de sarcină să renunți, totuși, un obicei prost afectează negativ atât corpul mamei, cât și al bebelușului. Așa că este mai bine să renunți la țigări cât mai devreme.

Dacă renunțați brusc la fumat, atunci îmbunătățirea apare în trei zile - de aceea primele zile sunt atât de importante. După acest timp, organismul se reconstruiește de obicei. După o săptămână, dificultățile de respirație dispar, o persoană începe să simtă gusturi noi de feluri de mâncare și stresul dispare.

Este important să înțelegeți că renunțarea la fumat va aduce numai beneficii organismului. Este mai bine să experimentați stresul o dată decât să suportați în mod constant efectele nocive ale nicotinei (care în acest caz încetează să mai fie o otravă, deoarece organismul primește mai mult decât are nevoie).

Sfat

Iată câteva sfaturi pentru a vă ajuta să renunțați la fumat:

 1. Trebuie să decideți cu fermitate că este necesar să renunțați la fumat și să vă acordați de faptul că totul va funcționa.
 2. Nu ar trebui să faci „indulgențe": de exemplu, fumatul în timp ce bei alcool (chiar dacă vrei cu adevărat să ajungi la o țigară) - decizia ar trebui să fie definitivă și irevocabilă.
 3. Puteți găsi un hobby care vă va distrage atenția de la gândurile dăunătoare despre o țigară.
 4. Unele lucruri pot fi asociate cu un obicei - o jachetă pe care o pune o persoană când fumează. Pentru prima dată, este mai bine să eliminați astfel de articole „din vedere", pentru a nu vă aminti din nou de fumat.
 5. După cum s-a menționat deja, puteți încerca să recurgeți la utilizarea de plasturi, tablete sau spray-uri cu nicotină.
 6. Dacă o persoană este foarte iritabilă, sedativele sau infuziile de sedative pot ajuta în timpul renunțării.

Unul dintre principalii asistenți în renunțarea la fumat poate fi sportul - atunci când o persoană se ocupă, are și un efect pozitiv asupra sănătății. Dar poți începe cu gimnastică simplă, trecând treptat la exerciții mai complexe. Un alt plus este că antrenamentul dezvoltă rezistența și voința.