Efecte secundare după renunțarea la fumat

renuntarea la tigara si fumatul

Majoritatea fumătorilor, mai devreme sau mai târziu, iau o decizie conștientă de a-și lua rămas bun de la dependența lor o dată pentru totdeauna. Sănătatea restabilită după renunțarea la fumat, un aspect strălucitor și o stare de bine viguroasă sunt însoțitori fideli în orice demers. Cu toate acestea, pentru persoanele cu mai mult de 5-10 ani de experiență, există o cale spinoasă către recuperare: adaptarea la viață fără stimulente artificiale are propriile efecte secundare, care se numesc simptome de sevraj la nicotină în medicină.

Prima perioadă fără un obicei prost

Substanțele otrăvitoare care otrăvesc o persoană când fumează încep să părăsească organismul în 1-3 săptămâni de la ultima țigară. În acest moment, începe procesul de recuperare, care poate duce la următoarele simptome de sevraj de nicotină:

  • dorință irezistibilă de a fuma, tremur în mâini;
  • schimbări de dispoziție, iritabilitate, furie;
  • nerăbdare, concentrare scăzută a atenției;
  • anxietate crescută, tulburări de somn;
  • scăderi ale tensiunii arteriale, dureri de cap.

Deja din primele zile de dimineață, o persoană care se lasă de fumat dezvoltă o tuse cu producție de spută. Acest lucru semnalează că bronhiile încearcă să curețe sistemul respirator de substanțele toxice acumulate. Dacă, împreună cu tusea, temperatura a crescut, transpirația a crescut și au apărut dificultăți de respirație, este necesar să vizitați un medic, deoarece se întâmplă și ca bolile cronice să fie exacerbate.

Sistemul nervos și tulburări fiziologice

dureri de cap la renunțarea la fumat

În primul rând, efectele secundare ale renunțării la fumat cântăresc foarte mult sistemul nervos central. Participarea ei la formarea unui obicei prost arată astfel:

  • În procesul de inhalare a unei țigări, receptorii sunt stimulați și adrenalina este injectată în fluxul sanguin, din cauza căreia fumătorul simte o încărcătură de vigoare.
  • Plăcerea pe termen scurt este însoțită de eliberarea de endorfine și se depune în memoria sistemului nervos, cu alte cuvinte, „în subconștient", ca factor în relația dintre dependență și senzațiile pozitive.
  • Ulterior, se formează o dependență, împingând o persoană să fumeze fiecare țigară nouă și provocând depresie în absența acesteia.

Din punct de vedere fiziologic, rolul dependenței de nicotină este mult exagerat, deoarece procese similare în organism pot fi realizate cu stimulente naturali. O cauza mai serioasa a depresiei dupa renuntarea la fumat este lipsa unui proces direct de tragere de tigara si emotiile care o insotesc.

După ce ai luat decizia de a scăpa de un obicei prost, ar trebui să fii pregătit pentru depresia temporară, dar încearcă să-i reziste, deoarece depresia este cea care te face adesea să revii la dependența anterioară.

În perioada de retragere a nicotinei, imunitatea slăbește, în urma căreia organismul se deschide la infecții și răceli. Posibil stomatită sau ulcere bucale. Motivul este faptul că pentru o lungă perioadă de timp mucoasele au fost expuse fumului de tutun, un fel de antiseptic, a cărui eliminare activează dezvoltarea microflorei patogene. Vitaminele imunostimulatoare și igiena orală atentă vor ajuta la evitarea manifestărilor neplăcute.

Dificultățile de respirație pot fi un alt simptom. De obicei, apare ca urmare a reacției sistemului nervos la lipsa de nicotină și în cele din urmă dispare, ca și alte efecte secundare.

Modificări în activitatea sistemului digestiv

dureri de stomac la renunțarea la fumat

În urma sistemului nervos, decizia de a renunța la fumat va afecta direct funcționarea tractului gastrointestinal. În ciuda efectului negativ asupra organismului în ansamblu, fumatul are un efect benefic asupra intestinelor. În perioada de adaptare, din cauza lipsei de adrenalină, motilitatea lui are de suferit, ceea ce poate provoca dificultăți la golire, formarea excesivă de gaze, arsuri la stomac și creșterea în greutate.

Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, kilogramele în plus apar din alt motiv. Alimentele nu sunt doar o sursă de nutrienți necesari funcțiilor vitale ale organismului, ci și un puternic antidepresiv natural.

Fostul fumător încearcă să compenseze simptomele negative ale sevrajului la nicotină cu alte plăceri, printre care abundența de mese delicioase și bogate în calorii este cea mai simplă soluție. De fapt, o dependență este înlocuită cu alta.

Exercițiile fizice în locul meselor neprogramate pot fi o alternativă sănătoasă. Ele contribuie la producerea de adrenalină lipsă, previn creșterea în greutate și îmbunătățește silueta.

Efecte asupra activității fizice

Respingerea unui obicei prost implică o slăbiciune generală a corpului și o lipsă de dorință de a te ridica dintr-un loc, apatia vine la lucrurile care se întâmplă în jur. În această stare, mâinile pot tremura, ca de la mahmureală, și există o respirație grea astmatică.

Latura intimă a vieții poate suferi, de asemenea, daune din cauza tensiunii sistemului nervos. Cu toate acestea, de îndată ce organele interne sunt curățate în mod natural de toxine, iar dependența psihologică este învinsă, îmbunătățirea sănătății nu va dura mult: activitatea fizică în toate zonele va crește de câteva ori față de nivelul observat în timpul fumatului.

Efectele secundare după renunțarea la dependență pot să nu apară deloc sau pot fi ușoare - aceasta este pur individuală. Dacă simptomele apar în continuare într-o formă puternică, acestea sunt de scurtă durată și sunt tolerabile.

Organismul primește mult mai mult rău de la fumatul prelungit decât de la un proces de retragere unică. Este important să îți dai seama că nu este nevoie să aștepți când au început deja problemele de sănătate, dacă poți să le previi și să dai corpului tău o „a doua viață", activă și interesantă.