Ce se întâmplă cu corpul atunci când renunță la fumat: o cronologie a schimbărilor

omul sparge o țigară

Fumatul este cel mai frecvent obicei prost care duce la consecințe severe pe termen lung. Aceasta este cea mai frecventă cauză a dezvoltării cancerului pulmonar, a cavității bucale etc. Dintre cazuri, mai mult de 85% sunt fumători cu experiență pe termen lung. În ciuda consecințelor potențiale, renunțarea la fumat nu este ușoară. Dar puteți observa îmbunătățiri reale în bunăstare și sănătate mult mai repede decât cred majoritatea oamenilor. Ce se întâmplă cu corpul după ce a renunțat la fumat în fiecare zi?

Cum să renunți la fumat

Ce înseamnă să renunți la fumat? Rupeți cercul vicios al poftei de nicotină. Această idee necesită pregătire, trebuie să te gândești la fiecare etapă. Puteți utiliza înlocuitori de nicotină - pastile, gumă de mestecat etc. Dar există și o modalitate gratuită de a renunța la fumat. Este adevărat, aceasta este cea mai dificilă metodă pe termen lung și există riscul de a se defecta, deoarece această problemă are nu numai o componentă fizică, ci și una psihologică. Dar cunoașterea beneficiilor și schimbărilor imediat după renunțarea la fumat va face procesul mai ușor. Apropo, cu cât „experiența" unui fumător este mai mică, cu atât este mai mică probabilitatea de a dezvolta oncopatologii, boli ale organelor interne și alte afecțiuni asociate cu un obicei prost.

Corp după fumat

Modificările pozitive ale corpului încep în decurs de 60 de minute după ultima țigară aruncată. Dar schimbări mai pronunțate apar după mult timp:

 • După 60 de minute

  Pulsul se stabilizează și revine la normal. Circulația sângelui se îmbunătățește, tensiunea arterială se stabilizează.

 • 12 ore mai târziu

  Fumul de tutun conține peste 400 de substanțe, dintre care unele sunt cancerigene. Monoxidul de carbon, gazele în doze mari pot fi periculoase și mortale. Acest lucru previne, de asemenea, pătrunderea oxigenului în sânge. Și dacă fumezi des, inspiră profund, se formează hipoxie - o lipsă de oxigen. Abia după 12 ore corpul poate scăpa de monoxidul de carbon conținut în țigări, iar nivelul de oxigen se stabilizează.

 • Într-o zi

  Riscul de infarct miocardic și alte accidente vasculare este redus. Fumatul, în special fumatul pe termen lung, crește riscul bolilor coronariene. Fumatul crește tensiunea arterială și crește probabilitatea apariției cheagurilor de sânge și a accidentelor vasculare cerebrale. După o zi, tensiunea arterială este normalizată și acest lucru reduce riscul bolilor cardiovasculare asociate fumatului. Chiar și într-un timp scurt, nivelul de oxigen din sânge crește, ceea ce face mai ușor să fii activ fizic și să poți exercita, precum și să promovezi obiceiuri sănătoase pentru inimă.

 • ilustrarea inimii unei femei
 • După 2 zile

  Fumatul este un factor în reducerea sensibilității gustului și a mirosului. Oamenii observă că în câteva zile după renunțarea la fumat, se poate observa o îmbunătățire a sensibilității. Produsele încep să-și dezvăluie aroma și gustul adevărat.

 • În 3 zile

  În acest moment, nivelul de nicotină din organism este aproape complet epuizat și, la rândul său, afectează creșterea poftei de fumat. Apar modificările obișnuite caracteristice în comportament: iritabilitate, dispoziție deprimată și chiar agresivitate. Uneori pot apărea dureri de cap, iar dorința de a fuma devine din ce în ce mai puternică.

 • O luna mai tarziu

  Funcția plămânilor se îmbunătățește, volumul lor este restabilit, procesele metabolice sunt normalizate. Oamenii încep să observe că dificultățile de respirație și tuse ale fumătorului devin mai puțin pronunțate, iar rezistența crește.

 • După 1-3 luni

  În acest moment, restabilirea funcției pulmonare continuă, normalizarea circulației sângelui. Rezistența crește, sănătatea se îmbunătățește. Starea psihologică se stabilizează.

 • După 9 luni

  În acest moment, epiteliul ciliate din plămâni este restabilit, datorită acestuia corpul deplasează mucusul și riscul de infecție este redus. În același timp, fumătorii observă frecvența exacerbărilor bolilor tractului respirator.

 • ilustrarea plămânilor unui bărbat
 • Intr-un an

  În termen de un an de la renunțarea la fumat, riscul de ischemie este redus la jumătate. Și în fiecare an această probabilitate este mult redusă.

 • După 5 ani

  Toxinele sunt abundente în fumul de tutun, care determină îngustarea arterelor și a vaselor de sânge. Aceste toxine provoacă cheaguri de sânge. După 5 ani fără țigări, vasele de sânge se normalizează, se dilată, prin urmare, riscul formării cheagurilor de sânge scade. Și cheagurile de sânge sunt principalul factor în dezvoltarea accidentului vascular cerebral. Riscurile de AVC scad în următorii zece ani.

 • 10 ani mai tarziu

  Un deceniu fără țigări este marcat de o reducere a riscului de apariție a cancerelor de plămâni, cavitate bucală, gât și pancreas la jumătate.

 • După 15 ani

  În acest stadiu, probabilitatea de a dezvolta ischemie cardiacă este aceeași ca la nefumători. Riscul de a dezvolta patologii de cancer este același cu cel al nefumătorilor.

 • În 20 de ani

  Riscul de deces din cauze asociate fumatului este redus la nivelul persoanelor care nu au fumat niciodată.

Ar trebui să renunț la fumat?

Fumatul este un obicei prost care poate provoca complicații grave care prezintă o amenințare pentru sănătate și viață. După renunțarea la fumat, corpul începe treptat să-și revină, deoarece are un potențial larg de recuperare. Și după câțiva ani fără țigări, starea corpului se poate întoarce la indicatorii unei persoane care nu a fumat niciodată. Unele dintre modificări sunt vizibile imediat, după o perioadă scurtă de timp, de exemplu, o scădere a tensiunii arteriale. Alții pot lua timp să acționeze, dar astfel de schimbări sunt semnificative și globale. Merită să ne amintim că în fiecare an fără țigări vă îmbunătățește starea generală de sănătate și vă crește șansele de îmbătrânire activă.