Cum să renunți la fumat și să nu o iei de la capăt: sfaturi de la medici și foști fumători

S-au spus atât de multe despre efectele nocive ale dependenței de tutun, încât este puțin probabil să îi sperie pe unii dintre fumători cu fapte medicale cumplite. O persoană obișnuită cu „inhalările de nicotină" zilnice învață în cele din urmă să se abțină de la astfel de amenințări. Motivul unei astfel de neglijențe nu este deloc prostie. Fumatul poate fi comparat cu o relație nesănătoasă cu sexul opus: atunci când suntem îndrăgostiți de persoana greșită, avem tendința de a ignora sfaturile și avertismentele altora, pentru că ne simțim confortabil aici și acum. În plus, o despărțire va duce invariabil la un sindrom de sevraj dureros și nimeni nu oferă garanții că o încercare de a începe o nouă viață va avea succes.

Nu este surprinzător faptul că doar 3-6% dintre fumători care decid să renunțe la obiceiurile lor proaste, fără ajutor din afară, se despart în siguranță de țigări - deși aproximativ 70% dintre ei visează în mod explicit sau implicit la asta. Să încercăm împreună să găsim modalități eficiente de a renunța la fumat permanent.

renunțarea la fumat pe cont propriu

Încă o dată despre pericolele fumatului: de la adevăruri comune la fapte puțin cunoscute

Probabil ați auzit că fumatul vă scurtează viața. Dar cât? Conform statisticilor, vorbim despre 13 ani - imaginați-vă cât de mult puteți face în acest timp! Cu toate acestea, un argument la fel de important în favoarea renunțării la țigări este calitatea vieții. Oricât de cinic ar suna, moartea nu este cel mai rău lucru care așteaptă un fumător. Într-adevăr, chiar și bolile oncologice, care, după cum știți, apar adesea sub influența agenților cancerigeni ai fumului de tutun, nu ucid imediat pacientul. Și cu patologii precum boala pulmonară obstructivă cronică, insuficiența cardiacă (din cauza infarctului miocardic) sau paralizia care s-au dezvoltat după un accident vascular cerebral, puteți trăi mulți ani. În același timp, sarcina obligațiilor pentru îngrijirea pacientului revine rudelor sale - soții, copiii, părinții pensionari.

Unele dintre problemele de sănătate asociate fumatului - cariile dentare, gastrita, îmbătrânirea prematură a pielii - sunt literalmente costisitoare. Iubitorii de tutun sunt obligați să caute ajutor medical mai des, să viziteze cosmetologi și să cumpere medicamente de la farmacii. Împreună cu costul țigărilor, această linie bugetară poate „mânca" anual o sumă care ar putea fi cheltuită într-o vacanță bună sau cumpărând acele lucruri pentru care banii sunt întotdeauna o rușine.

o încetare bruscă a fumatului poate afecta atât starea fizică, cât și cea mentală a unei persoane

Nu uitați de o consecință atât de tristă a consumului de tutun ca o problemă în sfera intimă: datorită înfrângerii vaselor bazinului mic, fumătorii de sex masculin la o vârstă fragedă pot dezvolta disfuncție erectilă. Efectul fumatului asupra corpului feminin nu este mai puțin semnificativ: printre sexele mai frumoase care suferă de această dependență, sunt mai des observate tulburări hormonale, care duc la nereguli menstruale, menopauză timpurie și scăderea libidoului. Este periculos pentru fumători să utilizeze contraceptive orale - acest lucru crește riscul formării cheagurilor de sânge în vasele de sânge.

Printre motivele care determină femeile să renunțe la fumat, în primul rând se află dorința de a avea copii. Multe vedete au recunoscut că au renunțat la țigări numai după interdicția de către ginecolog sau după ce a venit mult așteptata sarcină. Așadar, devenind mamă, actrița Catherine Zeta-Jones a reușit să-și schimbe stilul de viață, iar colegii ei din magazin, Julia Roberts și Kate Hudson, au preferat să o facă în avans, urmând sfatul medicilor.

Să renunți la fumat odată pentru totdeauna: mit sau realitate?

În ciuda provocărilor de a renunța la fumat, este mai ușor ca niciodată să o faci. La serviciul persoanelor care decid să facă un astfel de pas, există numeroase sfaturi, cărți, tehnici, medicamente, precum și dispozitive electronice speciale și chiar aplicații mobile. Este important ca societatea să devină mai critică față de fumători: astăzi, fumatul țigării a fost interzis în unitățile de catering, casele de scări, cluburile de noapte, aeroporturile și gările. Dar cu doar câteva decenii în urmă, fumatul era permis chiar și în cabina avioanelor: imaginați-vă cât de greu era pentru cei care erau „legați" în timpul zborurilor lungi.

Toate metodele de a-și lua rămas bun de la dependența de tutun pot fi împărțite în două grupuri mari:

atacuri de panică și iritabilitate la un bărbat în perioada de renunțare la fumat
  • Moduri de auto-ajutor pentru a renunța la fumat- cele care nu necesită o vizită la un specialist. Acestea includ abolirea bruscă a țigărilor (atunci când o persoană se limitează în acțiunile sale obișnuite fără ajutoare), utilizarea medicamentelor care conțin nicotină disponibile în comerț, tranziția la țigările electronice, scăderea numărului de țigări fumate folosind una dintre metode populare (de exemplu, conform cărții lui Alan Carr „O modalitate ușoară de a renunța la fumat") etc.
  • Tehnici implementate sub supravegherea unui medic:acest grup include abordări care necesită intervenție externă. De exemplu, un narcolog poate prescrie unul dintre medicamentele eliberate pe bază de rețetă pentru a ușura poftele de fumat. Un specialist în hipnoză într-o singură sesiune este capabil să insufle pacientului o teamă subconștientă sau un sentiment de dezgust pentru țigări, care va ajuta la depășirea dependenței. Psihologii specializați în terapia motivațională ajută la înțelegerea motivelor care determină o persoană să continue fumatul: adesea conștientizarea adevăratelor motive le permite chiar și celor care au fost atașați de pachetul râvnit de câteva decenii să renunțe în cele din urmă.

Este important să înțelegem că nu există metode „decente" sau „nedemne" pentru a renunța la fumat: fiecare persoană dependentă are un răspuns individual la renunțarea la un drog (chiar și unul la fel de aparent inocent ca nicotina). Singura voință poate să nu fie suficientă pentru a depăși sindromul de sevraj („sevraj"), care se dezvoltă pe fondul prelungirii perioadei dintre pauzele de fum. Prin urmare, medicii sfătuiesc să renunțe la fumat sub supraveghere medicală: deci șansele de succes sunt mai mari, iar probabilitatea de reacții negative la nivel fiziologic este minimă.

Este atât de util să renunți brusc la un obicei prost?

O excludere bruscă de la metabolismul nicotinei provenind din exterior duce la consecințe neplăcute, care se pot manifesta printr-o exacerbare a bolilor pulmonare, tulburări digestive și creșteri ale tensiunii arteriale. Mai mult, în etapa de renunțare la țigări, fumătorii experimentați experimentează „retragerea nicotinei": starea lor de spirit se deteriorează, capul le doare, iar concentrația de atenție scade. În cazurile severe, simptomele de sevraj pot duce la insomnie și chiar la depresie.

Pe baza acestui fapt, apelarea la medicamente care facilitează depășirea dependenței nu este deloc o slăbiciune, ci o decizie înțeleaptă - la fel cum o cerere de ameliorare a durerii în timpul tratamentului dentar nu poate fi numită slăbiciune.

Terapia medicamentoasă pentru foștii fumători

exercițiile speciale vă vor ajuta să distrageți atenția de la fumat

Cu toate acestea, în unele cazuri, este mai bine să refuzați să luați medicamente. De exemplu - dacă persoanele cu boli de ficat, femeile însărcinate renunță la fumat. Multe produse farmaceutice indicate pentru dependența de nicotină au efecte secundare, iar unele dintre ele sunt ele însele dependente - prin urmare, terapia medicamentoasă este populară ca o modalitate alternativă de a lua rămas bun de la tutun.

  • Toate dependențele chimice (alcoolismul, dependența de droguri și dependența de nicotină) au aceleași mecanisme patologice, prin urmare metodele propuse de psihiatri sunt universale și pot ajuta fiecare pacient. Munca individuală cu un specialist sau cursurile în grupuri nu numai că ajută la depășirea poftei de țigări, dar facilitează și restructurarea socială: exemplele personale ale foștilor fumători ajută adesea la depășirea tentațiilor și la acordarea unui rezultat durabil al terapiei.
  • Mulți oameni declară că o schimbare fundamentală a stilului de viață i-a ajutat să renunțe la țigări: trecerea la o dietă sănătoasă, pornirea unor activități sportive intense, schimbarea locului de muncă sau chiar unde locuiesc. Nu toată lumea este pregătită să facă schimbări atât de serioase, dar este destul de potrivit să încercăm să încetăm fumatul într-o astfel de situație.

Agenți farmacologici pentru a scăpa de dependența de nicotină

Medicamentele care facilitează retragerea nicotinei sunt împărțite în următoarele tipuri:

  • Terapia de substituție cu nicotină- aceste medicamente conțin nicotină pură sau analogii săi. Luați pastile sau utilizați plasturi conform unei anumite scheme ajută la depășirea dependenței mentale de tutun, iar o reducere treptată a dozelor ameliorează simptomele de sevraj.
  • Blocante ale impulsurilor nervoase ale plăcerii de la nicotină.Mijloacele din acest grup la nivel biochimic schimbă activitatea receptorilor creierului, astfel încât încetarea aportului de nicotină din exterior să nu provoace o reacție severă la nivel fiziologic.
  • Medicamente anti-anxietate, sedative și antidepresivenu afectează dependența de substanța chimică, dar ajută la gestionarea manifestărilor sindromului de sevraj, ceea ce face ca primele câteva săptămâni după renunțarea la fumat să fie mai ușoare. Și dacă administrarea de antidepresive are o mulțime de contraindicații și efecte secundare, iar medicamentele în sine pot fi achiziționate numai cu prescripția medicului, atunci medicamentele anti-anxietate pot fi cumpărate la farmacie din proprie inițiativă (deși este necesară și consultarea cu un specialist ). Dintre sedative, se pot distinge preparatele pe bază de ingrediente pe bază de plante, cum ar fi tincturile de valeriană, bujor, păducel, sunătoare. Un dezavantaj semnificativ al acestor fonduri este că toate provoacă somnolență. În plus, acestea trebuie utilizate cu precauție pentru persoanele care suferă de alergii.

Un grup separat include anxiolitice fără prescripție medicală (de exemplu, Fabomotizol). „Fabomotizol" are un efect regenerant asupra sistemului nervos, reducând nivelul de anxietate, tensiune nervoasă, iritabilitate. Ca rezultat - o scădere a stresului cauzată de retragerea nicotinei, apariția forței și încrederii în succesul întreprinderii, o îmbunătățire a mediului emoțional general. Tratamentul cu Fabomotizol este un fel de „reparare" a celulelor nervoase, care poate fi arătat tuturor din când în când. Toată lumea are stres în viața lor, dar nu toate modalitățile de a face față acestora din cauza naturii personajului sau a stilului de viață. Așadar, mulți fumători își explică obiceiul prin faptul că țigările îi ajută să se calmeze, dar nu este cazul. Dependența de nicotină este o sursă potențială de stres, în timp ce există metode mai puțin dăunătoare pentru îmbunătățirea dispoziției. „Fabomotizol" începe să funcționeze din prima săptămână de administrare - reduce iritabilitatea și anxietatea, dar în același timp nu provoacă somnolență, dependență și sindrom de sevraj, nu reduce concentrația.

Există foarte puțini foști fumători în lume care ar regreta o decizie luată odată. Dar sunt mulți care se plâng că nu și-au fumat ultima țigară cu mulți ani înainte. Viața fără nicotină nu pierde culoarea - și în același timp are toate șansele de a fi mai lungă și mai fericită. Gândește-te la asta data viitoare când vei decide să fumezi.