Ce trebuie făcut după extracția dinților: recomandări

Din acest articol veți afla:

 • cât nu puteți mânca după extracția dinților,
 • ce antibiotice și gargare să folosiți,
 • după cât puteți fuma după extracția dinților.

Articolul a fost scris de un chirurg dentar cu peste 19 ani de experiență.

Dacă tocmai vi s-a îndepărtat un dinte, este foarte important să știți ce să faceți după extracția dinților. Acest lucru va preveni inflamația găurii, dezvoltarea sângerărilor sau edemului, care apar adesea din cauza erorilor de comportament ale pacientului.

De exemplu, foarte des pacienții își clătesc gura puternic, ceea ce duce la pierderea unui cheag și dezvoltarea supurației sau la administrarea de aspirină (favorizează sângerarea și formarea hematoamelor) . . . De asemenea, la sfârșitul articolului puteți vedea cum ar trebui să aibă în mod normal găurile dinților extrasați după momente diferite după îndepărtare . . .

Dinte îndepărtat: ce trebuie făcut după extracție

Mai jos am rezumat toate recomandările după extracția dinților care vă pot fi utile: cum puteți clăti gura, puteți fuma după extracția dinților și puteți bea alcool, cât puteți mânca după extracția dinților.

Toate recomandările următoare se bazează pe experiența lor personală de 15 ani ca chirurg dentar, precum și pe cunoștințele academice. Dar dacă ceva nu vă este clar, atunci vă puteți pune întrebarea în comentariile din partea de jos a articolului.

1. Ce să faci cu un tampon de tifon

Astăzi a fost îndepărtat un dinte: ce trebuie făcut după îndepărtarea cu un tampon de tifon pe gaură . . . Un tampon înmuiat în sânge este un excelent teren de reproducere pentru infecție. Și cu cât îl păstrați mai mult în gură, cu atât este mai mare riscul de a dezvolta inflamații în orificiul dintelui extras. Dacă aveți încă un tampon de tifon pe fântână, atunci acesta trebuie îndepărtat urgent. Este recomandabil să faceți acest lucru fără sacadări și nu strict vertical, ci lateral (pentru a nu scoate cheagul de sânge împreună cu tamponul din gaură).

O excepție poate fi situația în care gaura este încă înfundată - în acest caz, tamponul de tifon poate fi ținut încă puțin. Dar cel mai bine este să scuipi acest vechi tampon de tifon înmuiat în salivă și sânge, să faci unul nou dintr-un bandaj steril și să-l pui deasupra găurii (mușcând strâns).

2. Cât de mult puteți mânca după extracția dinților

Cel mai adesea, pacienții sunt interesați când să mănânce după extracția dinților, ce alimente este cel mai bine să mănânce. Cu toate acestea, puteți mânca în siguranță după 2 ore, pe lateral (unde a fost îndepărtat dintele) - nu este de dorit să mestecați ceva dens sau greu în primele zile după îndepărtare. Acest lucru este necesar pentru a nu răni cheagul de sânge proaspăt din orificiul dintelui extras.

Puteți bea apă imediat după extracția dinților. În ceea ce privește mâncarea, dacă tot nu poți suporta timp de 2 ore, atunci poți să bei absolut în siguranță un pahar de chefir sau să mănânci imediat iaurt. În general, nu există nicio interdicție pentru produsele specifice, este necesar doar ca mâncarea gătită în primele zile să fie moale (de exemplu, dacă carnea este derulată).

3. Aplicați rece pentru a evita umflarea

Ce trebuie să faceți după extracția dinților pentru a preveni dezvoltarea edemului . . . De îndată ce ajungeți acasă, primii pași sunt să luați gheață sau o bucată de carne congelată din congelator, să o înfășurați într-un prosop și să o atașați la obraz. în proiecția dintelui extras (24stoma. ru). Acest lucru este necesar pentru a evita sau reduce o posibilă umflare a țesuturilor moi ale feței care se pot dezvolta (mai ales dacă îndepărtarea a fost dificilă).

Este necesar să țineți gheața de 3-4 ori timp de 5 minute, cu un interval de 5-10 minute între fiecare abordare. Este logic să păstrați gheața numai în primele ore după îndepărtare, apoi este inutil. Dar este absolut imposibil să încălzești și să aplici căldură, pentru căse oferă supurație în acest caz.

Important: dacă doriți să evitați dezvoltarea edemului țesuturilor moi ale feței la maxim, atunci pe lângă aplicarea frigului, asigurați-vă că luați medicamente antihistaminice (antialergice) în primele 2-3 zile după îndepărtare. Acest grup de medicamente are, de asemenea, un efect anti-edem bun. Cloropiramina este potrivită în special cu 1 comprimat pe zi înainte de culcare (în termen de 2-3 zile).

4. Este posibil să se fumeze după extracția dinților

Nu este recomandabil să fumați după extracția dinților timp de cel puțin 3 ore, dar este mai bine, dacă este posibil, să vă abțineți de la fumat total în primele 1-2 zile. Acest lucru se datorează faptului că nicotina provoacă un spasm ascuțit al vaselor de sânge din membrana mucoasă și straturile de suprafață ale osului, care nu vor afecta în mod favorabil vindecarea suprafeței plăgii.

fumatul imediat după extracția dinților nu este recomandat

5. Este posibil să beți alcool după extragerea dinților

Datorită stresului experimentat, mulți pacienți întreabă separat dacă este posibil să beți alcool după extracția dinților. În general, consumul de alcool este contraindicat în primele 24 de ore de la îndepărtare, dar dacă medicul v-a prescris antibiotice, atunci alcoolul nu trebuie luat pe parcursul întregului tratament cu antibiotice (adică 5-7 zile).

Dacă antibioticele nu au fost prescrise, atunci, desigur, dintr-o cantitate mică de alcool slab, nu există nici o consecință. Dar dozele mari pot duce la faptul că gaura poate începe să sângereze din nou sau poate apărea un hematom.

6. Ce să nu faci după extragerea dinților

Ce nu se poate face categoric după extracția dinților.

 • primele 1-2 zile nu trebuie să faceți o baie fierbinte (puteți face un duș cald), precum și somnul întins pe partea laterală a dintelui extras - toate acestea vor contribui la apariția edemului,
 • vizitați piscina sau sauna în timpul săptămânii,
 • munca grea (astfel încât să nu existe sângerări),
 • culegerea rănii cu obiecte străine, limbă,
 • deschide larg gura și fă mișcări mimice active, pentru cădacă au fost așezate cusături, se pot desface,
 • nu luați aspirina ca calmant al durerii (subțiază sângele și astfel contribuie la sângerări și vânătăi),
 • este imposibil să clătiți intens cavitatea bucală în primele 2-3 zile, deoarececlătirea intensivă poate duce la pierderea unui cheag de sânge din gaură (acest lucru va duce cu siguranță la inflamația acestuia).

7. Medicamente pentru durere

Dacă îndepărtarea a fost simplă, este posibil să nu fie nevoie de calmant după extracția dinților. Dar dacă doriți să preveniți complet apariția durerii, atunci este mai bine, chiar înainte ca anestezia să treacă, să luați o pastilă analgezică puternică (pe care o alegeți mai bine - consultați linkul, dar amintiți-vă că după îndepărtare nu mai puteți lua aspirină ).

Uneori durerea este foarte severă. De regulă, acest lucru se întâmplă dacă îndepărtarea a fost efectuată de un medic foarte traumatism sau dacă au fost lăsate fragmente osoase inactive. Durerea este mai severă atunci când medicul a folosit un burghiu pentru a găuri osul fără a utiliza răcirea cu apă (aceasta duce la necroză osoasă ca urmare a supraîncălzirii).

Important: numeroase studii indică faptul că intensitatea durerii după extracția dinților este redusă cu o medie de 30-50% dacă medicul sutură priză dentară extrasă. În plus, convergența marginilor membranei mucoase prin sutură - vă permite să protejați cheagul de sânge de pierderi și vătămări, reduce dramatic riscul de a dezvolta inflamația găurii, elimină aproape complet apariția sângerării.

După îndepărtarea obișnuită, fără complicații, majoritatea chirurgilor dentari rareori sutură. Vă pot recomanda pentru viitor - rugați-vă întotdeauna chirurgul să vă pună 1-2 ochiuri înainte de îndepărtare, chiar dacă îndepărtarea este simplă și chiar dacă trebuie să plătiți 300-400 ruble pentru aceasta. Cusăturile, de regulă, nu trebuie îndepărtate (se dizolvă singure), dar va reduce durerea și va reduce riscul de complicații.

8. Clătiri / băi antiseptice

Nu uitați să nu vă clătiți prea mult gura în primele câteva zile după îndepărtare, deoareceputeți clăti cu ușurință cheagul de sânge din fântână. Mâncarea va fi introdusă în mod constant în gaură fără un cheag, putrezind acolo, provocând inflamații și durere. Este mai bine să înlocuiți clătirile cu tăvi (luați o soluție antiseptică în gură, țineți-o și scuipați-o sau „mormăiți-o ușor").

Când trebuie făcute băi antiseptice

 • dacă dintele a fost îndepărtat pe fundalul inflamației,
 • a fost făcută o incizie pe gingie pentru a deschide fluxul,
 • dacă aveți dinți cu carii netratate sau depozite dentare, o infecție în care poate duce la supurația unui cheag de sânge.

Băile antiseptice se fac cel mai bine cu o soluție apoasă de clorhexidină 0, 05-0, 12%. Acest medicament are un efect antiseptic pronunțat, cu un gust puțin amar. Băile trebuie făcute de 3 ori pe zi, soluția trebuie păstrată în gură aproximativ 1 minut de fiecare dată.

9. Antibiotice după extracția dinților

Antibioticele după extracția dinților trebuie prescrise de un chirurg dentar, nu luate singure. Un antibiotic pentru extracția dinților este întotdeauna prescris în situațiile în care

 • dintele a fost îndepărtat pe fundalul inflamației,
 • a fost o îndepărtare dificilă,
 • există riscul de complicații.

Amoxiclavul după extracția dinților este unul dintre cele mai eficiente și populare medicamente în rândul chirurgilor dentari. Are o afinitate pentru țesutul osos. Adulții au nevoie de Amoxiclav 625 mg (fiecare comprimat conține amoxicilină 500 mg și acid clavulanic 125 mg). Medicamentul se administrează de 2 ori pe zi timp de 5-7 zile.

Cu toate acestea, dacă dezvoltați adesea diaree în timp ce luați antibiotice, atunci cel mai bine este să utilizați un alt antibiotic - „Doxiciclina" (comprimate de 100 mg; luați de 2 ori pe zi - timp de 5-7 zile). Acest antibiotic este mult mai puțin probabil să provoace tulburări de stomac. Vă recomandăm să alegeți aceste două antibiotice.

Important: de vreme ceaceste antibiotice nu sunt ieftine, ca alternativă vom indica și un astfel de medicament rusesc ca Lincomycin 0, 25 capsule (luate 2 capsule de 3 ori pe zi, doar 5-7 zile). Acesta este un medicament ieftin, destul de eficient, dar, din păcate, are un efect foarte puternic asupra microflorei intestinale.

10. Dacă există sânge din gaură

Există mai multe metode eficiente pentru a opri sângerarea. Cel mai adesea, rana sângerează la persoanele care au tensiune arterială crescută (hipertensiune). Cu toate acestea, o creștere a presiunii poate fi declanșată la persoanele perfect sănătoase din cauza stresului psihologic.

Primul lucru de făcut este să aplicați un tampon strâns laminat dintr-un bandaj steril pe rană și apoi să măsurați imediat presiunea. Și dacă este crescut, luați medicamentul adecvat.

11. Dacă aveți tensiune arterială crescută

Dacă măsurați în mod regulat presiunea, dacă este mai mare decât presiunea de lucru, beți medicamentul adecvat. În caz contrar, riscul de sângerare sau de formare a hematomului este foarte mare. Primul poate duce la slăbiciune și amețeli, iar formarea unui hematom este plină de supurație și de necesitatea deschiderii acestuia.

12. Dacă aveți diabet

Dacă aveți un dispozitiv pentru determinarea zahărului din sânge, este indicat să măsurați imediat zahărul. Stresul de retragere promovează eliberarea de adrenalină, a cărei concentrație afectează în mare măsură nivelul zahărului din sânge. Acest lucru vă va ajuta să preveniți senzația de rău.

13. Îndepărtarea cusăturilor după îndepărtare

După extracția dinților, suturile sunt de obicei îndepărtate nu mai târziu de 7-8 zile. Cu toate acestea, îndepărtarea suturii poate să nu fie necesară dacă, de exemplu, catgutul este folosit ca material de sutură. Acest material este absorbit de el însuși în decurs de 10 zile. Când vedeți că cusăturile sunt foarte libere, le puteți îndepărta pur și simplu cu degetele curate.

14. Tratamentul dinților după extracție

Este recomandabil să continuați tratamentul după extracția dinților nu mai devreme de 7 zile. Dacă eliminarea a fost dificilă, uneori poate dura până la 14 zile. Acest lucru se datorează faptului că există o mulțime de infecții patogene la dinții carioși, care, atunci când găuriți un dinte, pot ajunge cu ușurință într-un cheag de sânge și pot duce la supurație.

Cum ar trebui să arate în mod normal mufa dintelui extras

După cum veți vedea mai jos, după extragerea dinților, cheagul de sânge are inițial o culoare intensă de visiniu. Treptat, suprafața cheagului devine albicioasă / gălbuie (aceasta este norma, deoarece există un revărsat de fibrină). În mod normal, cheagul de sânge ar trebui să fie deja dens a doua zi. Dacă cheagul se desface, aceasta înseamnă decăderea acestuia și ar trebui să vă familiarizați cu simptomele inflamației prizei pentru a consulta un medic la timp.

Îngrijire orală după extracția dinților

Cavitatea bucală are nevoie de îngrijire atentă după extracția dinților. Dinții trebuie spălați ca de obicei, inclusiv grupul de dinți din zona dintelui extras. Acestea din urmă sunt pur și simplu curățate mai atent, pentru a nu răni cheagul de sânge. De asemenea, este necesar să clătiți cu grijă gura de spumă pentru a nu clăti cheagul din gaură.

De asemenea, trebuie să aveți grijă de gingie după extracția dinților (pentru aceasta, sunt suficiente băi antiseptice, pe care le-am descris mai sus). Dar lipsa unei igiene adecvate va provoca acumularea de placă microbiană moale, care este plină de supurația găurii și dezvoltarea alveolitei. Sperăm că articolul despre acest subiect: Toot out a tooth, what to do, s-a dovedit a fi util pentru tine!