Cum vă dăunează fumatul sănătății?

Fumatul dăunează sănătății - această afirmație a fost recunoscută de mult timp ca un fapt atât de experți, cât și de profani. Este deosebit de periculos atunci când se consumă alcool împreună cu fumatul, ceea ce agravează semnificativ toți factorii patogeni. Strigătul „Fumatul dăunează sănătății! "a devenit o chemare de a lupta împotriva acestui obicei prost în multe țări ale lumii. Până acum, însă, rapoartele din diferite locuri sugerează că fumatul rămâne o problemă la nivel mondial.

Poza cu o țigară ucide o persoană

Care este pericolul fumatului?

Ce rău face obiceiul? Care este efectul fumatului asupra sănătății umane? Daunele fumatului, în primul rând, sunt asociate cu substanțe cancerigene foarte periculoase, care sunt conținute în gudronul de tutun, care se formează în timpul arderii tutunului. În medie, un fumător inhalează până la 6-8 g de astfel de gudron din fiecare 100 g de tutun ars. Prin acest proces, se calculează că fumatul a 20 de țigări pe zi echivalează cu introducerea a până la 750 g de gudron de tutun în organism pe an.

În compoziția gudronului de tutun au fost găsite peste 250 de componente chimice diferite, care nu numai că au un efect dăunător asupra unui număr de organe interne, ci aparțin și categoriei de substanțe cancerigene și sunt foarte slab excretate din organism, acumulându-se treptat în acesta. . Gudronul conține un agent cancerigen, așa-numita prima categorie de pericol - benzpiren, precum și benzantracen și alte rășini care pot provoca un proces malign. De asemenea, trebuie remarcat faptul că alcoolul sporește foarte mult efectul distructiv al tutunului.

Faptul că fumatul este dăunător sănătății poate fi spus în siguranță, analizând lista componentelor fumului de tutun. Fiecare țigară conține în medie aproximativ 6-7 mg de nicotină, care, odată cu obiceiul unui fumător de a fuma un pachet de țigări, duce la consumul a circa 125-140 mg de nicotină pe zi. În compoziția fumului de tutun se notează substanțe direct toxice: monoxid de carbon, acid cianhidric, arsen, cianuri. Ce rău fac, nici nu poți spune: aceasta este o otrăvire directă a corpului. În plus, răul fumatului este cauzat de prezența unor astfel de ingrediente periculoase (pe lângă acești cancerigeni): crisena, nitrozamine, elemente radioactive (poloniu), metale grele.

Numeroase studii demonstrează fără echivoc că o persoană care fumează îi subminează nu numai sănătatea. Fumatul aduce, de asemenea, un mare rău persoanelor care sunt apropiate de iubitorul de tutun. S-a stabilit că așa-numitul fumat pasiv obligă o persoană să inhaleze până la 70% din fumul de tutun dacă se află lângă un fumător într-o cameră închisă. Fumatul pasiv este deosebit de periculos pentru copii, femeile însărcinate, persoanele în vârstă, persoanele cu boli cronice ale sistemului cardiovascular și respirator.

Care sunt efectele substanțelor nocive

Componentele periculoase ale gudronului de tutun, individual și colectiv, au un efect devastator asupra multor sisteme de susținere a vieții, în timp ce alcoolul sporește acest efect de multe ori. Una dintre cele mai periculoase componente ale aproape oricărui tutun este poloniul-210 radioactiv, care este absorbit activ de frunzele plantei din aer în timpul procesului de creștere.

La fumat, procesele metabolice sunt perturbate, iar unul dintre vinovați pentru aceasta este monoxidul de carbon, adică. monoxid de carbon. Odată ajunsă în sânge, această substanță leagă hemoglobina pentru a forma carboxihemoglobina și, din moment ce nu este capabilă să transporte oxigen, respirația oxigenului din țesut este perturbată. De ce este periculos fumatul? Deja pentru că o persoană, fumând un pachet de țigări, introduce mai mult de 300 ml de monoxid de carbon în organism, ceea ce crește nivelul hemoglobinei legate în sânge cu 6-8%. Astfel, fumătorul forțează toate organele să fie în mod constant de foamete de oxigen. Dacă la aceasta se adaugă alcool, atunci imaginea devine absolut critică pentru sănătate.

Leziuni ale sistemului respirator

efectele nicotinei asupra plămânilor

Sistemul respirator uman este primul care percepe toată negativitatea fumatului. Deloc surprinzător, statisticile arată dezvoltarea cancerului pulmonar și a tuberculozei la fumătorii înrăiți de zece ori mai des decât la nefumători. Daune enorme asupra sistemului respirator este deja cauzată de trecerea fumului prin tractul respirator. În mod constant există iritație și reacție inflamatorie a membranelor mucoase ale nazofaringelui, gâtului, bronhiilor, traheei, alveolelor plămânilor. În astfel de condiții, bolile cronice precum bronșita și astmul, care sunt caracteristice fumătorilor, par logice.

O tuse cronică specifică devine un semn clar al unei persoane fumătoare. Uneori, acest simptom devine debilitant și intens. Studiile demonstrează existența unei dependențe directe a tumorilor maligne ale buzelor, traheei, laringelui de numărul de țigări fumate.

Leziune gastrointestinală

dureri abdominale datorate efectelor nocive ale fumatului

Nicotina și o serie de alte ingrediente din gudronul de tutun provoacă tulburări digestive grave.

S-a stabilit că ulcerul peptic în stomac și duoden este adesea provocat de fumat, în special de fumatul pe stomacul gol.

Patologiile au un mecanism explicabil. În momentul fumatului, vasele gastrice suferă spasme, iar cu un astfel de fenomen frecvent, alimentarea țesuturilor cu oxigen și substanțe nutritive este întreruptă. Ca urmare, funcția secretorie a producției de suc gastric este perturbată. Disfuncția secretorie provoacă gastrită, care se transformă adesea în ulcer peptic.

Impact asupra sistemului cardiovascular

Înfrângerea sistemului cardiovascular cu dependență excesivă de tutun este rezultatul unei modificări a controlului nervos și umoral al sistemului. Nicotina și monoxidul de carbon au un efect deosebit de semnificativ asupra apariției tulburărilor. Nicotina crește tensiunea arterială prin îngustarea vaselor de sânge. În plus, ca urmare a efectului nicotinei asupra glandelor endocrine, crește producția de componente biologic active, ceea ce duce la îngustarea arterelor care asigură alimentarea cu sânge a creierului și rinichilor.

Gradul de pericol de expunere la fumat crește în momentul suprasolicitarii fizice sau psihologice. Studiile arată că fiecare țigară fumată crește nivelul de corticosteroizi, epinefrină și noradrenalina din sânge, ceea ce crește și mai mult contracția mușchiului inimii, crescând supraîncărcarea inimii. Ritmul cardiac al unui fumător este semnificativ mai mare decât cel al nefumătorilor. Ca urmare a fumatului activ, o persoană dezvoltă angină pectorală și boală coronariană. Riscul de infarct miocardic crește de câteva ori.

Numeroase studii efectuate în diferite țări au constatat că fumatul activ contribuie la dezvoltarea unor astfel de patologii:

inima și efectul nicotinei asupra organismului
 • boli oncologice ale diferitelor organe, în special cancer de plămâni și stomac;
 • infarct miocardic;
 • accident vascular cerebral;
 • tromboembolism pulmonar;
 • ateroscleroza;
 • patologii oculare;
 • pierderea auzului și surditatea;
 • endarterită;
 • infertilitate masculină și feminină;
 • impotenţă;
 • emfizem pulmonar;
 • pneumonie;
 • bronșită cronică;
 • patologia sistemului digestiv;
 • probleme cu dinții;
 • anomalii ereditare transmise copiilor.