Renunțați la fumat calendar zilnic

Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă cu corpul tău când te lași de fumat? Desigur, renunțarea la țigări este un puternic factor de stres care afectează starea fiziologică și psihologică. Recomandările specialiștilor, sfaturile foștilor fumători ajută la a face față sindromului de sevraj, în plus, există o mulțime de metode care netezesc sindromul de sevraj și permit unei persoane să-și recapete bucuria unei vieți pline. De cel mai mare interes sunt efectele renunțării la fumat. Îți poți înregistra senzațiile fiziologice, emoțiile, gândurile și sentimentele într-un jurnal. Pentru comoditate și ca o motivație suplimentară, schimbările care au loc sunt pictate literalmente pe zi ce trece.

calendar de renunțare la fumat

Decizia este luată!

Dat fiind faptul că fumatul este acum demodat, tot mai mulți bărbați și femei se gândesc să scape de dependență. Farmacologia modernă dezvoltă anual medicamente care vizează stingerea treptată a poftei de țigări și atenuarea simptomelor de sevraj. Dar chiar și tratamentul medicamentos al dependenței nu exclude prezența voinței și o mare dorință de a renunța la fumat.

De obicei, partea masculină a populației, și anume, conform statisticilor OMS, sunt fumători înrăiți, abia așteaptă să obțină rezultatul dorit cât mai curând posibil. Totul este individual aici și depinde de experiența fumătorului, de cât de mult este „saturat" organismul cu gudron, nicotină, substanțe cancerigene și produse de ardere. Modificări minore sunt observate în decurs de o zi, dar adevăratele consecințe ale renunțării la fumat pot fi evaluate abia ani mai târziu, când funcționarea tuturor sistemelor corpului este pe deplin restabilită.

Pentru ca perioada de înțărcare de la tutun să treacă cât mai nedureroasă posibil, tehnicile suplimentare nu vor interfera. Calendarul fumătorului face posibilă analiza stării generale a organismului după renunțarea la fumat, pentru a se concentra asupra principalelor aspecte ale procesului. De fapt, jurnalul este creat în scopul autocontrolului. Pe pagina de titlu, poți enumera motivele care te-au determinat să-ți iei rămas bun de la „dependența de nicotină", iar de fiecare dată când deschizi calendarul vei simți că mergi în direcția bună.

Primii pași

Mai întâi trebuie să decideți data, este de dorit să vă lăsați de fumat în weekend. Nu uitați de pregătirea morală a corpului, care durează aproximativ o săptămână. În acest timp, trebuie să scapi de scrumieră și brichetă, să pui pastile anti-nicotină sau gumă de mestecat acolo unde au fost depozitate anterior țigările. La început, încercați să evitați companiile care fumează. Cereți prietenilor, colegilor și rudelor să nu fumeze în apropiere, să vă respectați alegerea.

Informațiile din jurnal ar trebui să fie prezentate pas cu pas pentru a nu fi confuzi. Cele mai semnificative consecințe ale renunțării la fumat sunt cele care apar în primul an de luptă împotriva unui obicei prost. Mai jos este un jurnal de renunțare la fumat. Familiarizarea cu acesta vă va pregăti pentru dificultățile care pot apărea în calea scăpării dependenței de tutun.

zile Ganduri si sentimente Senzații fiziologice Ce se întâmplă
Primul În sfârșit terminat! M-am lasat de fumat! Simt încredere, mândrie, bucurie de la luarea unei decizii. Pofta de tutun este minimă, ușor întreruptă de gânduri străine. Pofta de mancare, ameteli usoare, anxietate moderata, probleme cu adormirea. În primele zile, nivelul de motivație este foarte ridicat. După ce o persoană renunță la fumat, sângele și țesuturile corpului sunt umplute cu oxigen, iar concentrația de CO2 este redusă semnificativ. Funcția de transport a eritrocitelor se îmbunătățește.
Al doilea Încă nu fumez, dar există o ușoară iritabilitate, puterea de autohipnoză slăbește. În timpul zilei învinge somnolența, apatia. Uneori mâna se întinde automat după țigări, ceea ce trebuie făcut este un obicei. Scăderea poftei de mâncare pe fondul renunțării la fumat, pofte de mâncare parfumată. Dificultăți de respirație, tuse, urinare frecventă, dureri abdominale. Somnul este slab, senzație de mâncărime a pielii și senzație de strângere a pielii. Pe fondul sănătății precare, euforia de la aruncarea țigărilor se estompează. Dar activitatea epiteliului ciliat începe să se redreseze, care protejează plămânii și bronhiile de substanțele nocive. Mucoasa tractului digestiv este actualizată.
Al treilea Nervozitatea crește, simt un sindrom de sevraj pronunțat. Nu știu unde să mă pun și cum să-mi distrag atenția de la gândul obsesiv despre fumat. Somn perturbator, intermitent. Deja din a treia zi după ultima țigară fumată, apare o poftă brutală de mâncare, se bazează pe dulciuri. Există modificări în activitatea tractului digestiv, amețeli, tahicardie, tinitus. Puteți observa erupții cutanate. Procesul de reparare a epiteliului ciliat și a mucoasei bronșice a început. Cantitatea de tripsină din organism scade, fluxul de sânge către creier și inimă, dimpotrivă, crește. La nivel celular, nevoia de fum de țigară este redusă, tonusul vascular este stabil. Ai grija! Din a treia zi, există un risc mare de a se desprinde și de a începe din nou să fumeze.
Al patrulea Foamea de nicotină continuă. Opresc agresivitatea și iritabilitatea cu sedative. Starea de spirit este labilă, somnul este superficial, concentrarea este tulburată. Pentru ca organismul să se poată curăța rapid de toxine, beau ceai verde, mănânc multe fructe și legume. Zgomotul în urechi, creșterea tensiunii arteriale, urinarea este normală. Există o senzație de nod vâscos în gât, începe o tuse, la fel ca atunci când fumați. Ocazional există o umflare pronunțată a feței, degetelor, urechilor. Resturile de nicotină sunt eliminate din organism. Sunt schimbări de caracter, când se schimbă, nu doar fumătorul însuși suferă, ci și mediul său imediat. Procesele reparatorii continuă în plămânii celor care se lasă de fumat, secreția bronșică este normală. Poate exista o scădere a activității peristaltismului, sinteza hormonului antidiuretic este normalizată.
a cincea Nu credeam că va fi atât de greu să renunț la țigări! Am citit o mulțime de recenzii pe forumuri, dar nici măcar nu bănuiam că mi se vor întâmpla schimbări similare. Mă simt rău, bântuit neîncetat de gânduri de fumat. Există un gust amar în gură, constant însetat. Există semne ale unei încălcări a sistemului autonom sub forma unui tremur ușor al mâinilor, transpirație excesivă, senzație de sete. În gât există o senzație de nodul mucoasă liber, cu expectorație mucusul este de culoare închisă și de consistență groasă. Corpul zgura este curățat încet, dar sigur, după renunțarea la fumat, procesele regenerative sunt lansate în adâncurile sistemului bronhopulmonar. Microtraumele la nivelul limbii se vindecă. Există mai puțin mucus în stomac, tonusul intestinelor este încă scăzut.
Şaselea Sindromul de sevraj revine, starea de spirit sare. Dorința de a fuma apare paroxistică, durează aproximativ 5-10 minute. Au fost câteva momente când eram pe punctul de a merge la țigări, este foarte greu să mă abțin. Tulburările vegetative continuă să apară, greața și arsurile la stomac sunt legate. Sete crescută, urinare frecventă, mucus cu sânge la tuse. Celulele leucocite pentru prima dată „au crescut" fără efectele nicotinei asupra organismului unui fumător. Activitatea tractului gastrointestinal este normalizată, papilele gustative sunt restaurate.
Al șaptelea M-am lasat de fumat acum sapte zile. Probabil, este încă prea devreme pentru a vorbi despre eliberarea completă de dependență, dar s-a început. Am dormit mai bine în noaptea aceea, dar senzația de gol nu mă părăsește. Sprijinul celor dragi ajută foarte mult. Frunzele de mucus, „nodul" din gât persistă, pielea se desprinde. Tensiunea arterială fluctuează ușor. Cu toate acestea, apetitul crește, paloarea pielii dispare treptat. Putem presupune că prima etapă de restructurare a organismului a fost finalizată cu succes. La sfârșitul primei săptămâni, se recomandă efectuarea unei hemoleucograme complete și a unei fluorografii.

Atunci când o persoană se lasă de fumat, consecințele pentru organism pot fi extrem de neplăcute. Și nu este surprinzător, dependența fizică de țigări nu a renunțat încă, iar stresul psiho-emoțional se va diminua abia la sfârșitul celei de-a doua săptămâni. Prin urmare, este mai bine să nu vă asumați riscuri; renunțarea treptată a fumatului va ajuta la evitarea recidivelor.

Săptămâna a doua și următoarele

Trec mai ușor dacă nu există iritanți sub formă de țigări sau fum de tutun. Organismul se reface și practic nu reacționează la deficitul de nicotină. Răsfoind calendarul renunțării la fumat, se pot observa o mulțime de momente pozitive, a căror semnificație este înțeleasă doar cu timpul.

Modificări posibile care însoțesc renunțarea la fumat:

  • În a 14-a zi. Procesul de vindecare a bronhiilor a luat sfârșit, trombocitele au reușit deja să se reînnoiască, eritrocitele - nu. Sunt posibile manifestări vegetativ-vasculare, dar tenul se îmbunătățește, culoarea gălbuie a degetelor dispare. Tusea scade, dar dacă experiența de fumat este mai mare de 20 de ani, atunci semnele de bronșită pot fi observate până la șase luni.
  • luna 1. Până în ziua 30, tractul respirator superior este restabilit la nivel celular. Greutatea corporală crește semnificativ. Schimbările din organism se referă și la confortul psihologic, entuziasmul fiind înlocuit treptat de o stare depresivă. În această etapă, este important să nu se rupă. Amintiți-vă, o parte semnificativă a drumului către renunțarea la fumat a fost deja finalizată.
  • luna a 2-a. Următoarele 3-4 luni sunt deosebit de atractive pentru femei din punct de vedere al frumuseții. Galbenul nesănătos al degetelor este redus, plasele cuperoze și tenul cenușiu încep să dispară. Dependența de fumatul rămâne, dar devine mai puțin pronunțată, deși este încă necesară voința și sprijinul celor dragi.
  • luna a 3-a. În organism, după renunțarea la fumat, începe refacerea intensivă a vaselor de sânge, tonusul acestora revine la normal. În această perioadă, se formează un „punct de neîntoarcere", dependența fizică de tutun a dispărut complet, psihologic, fumatul nu are aproape niciun efect asupra unei persoane. Apetitul și bunăstarea generală sunt bune.
  • luna a 6-a. Refuzul țigărilor a dus la o reînnoire completă a tuturor sistemelor corpului, sângele și celulele au scăpat de nicotină, ficatul funcționează mai eficient. În fiecare zi, volumul plămânilor crește, devine mai ușor de respirat. Șase luni mai târziu, o persoană practic nu își amintește dependența.
  • Intr-un an. Perioada în care se însumează rezultatele. Putem presupune că curățarea organismului după renunțarea la fumat a avut succes. Munca pentru a depăși dependența de nicotină în viitor va da roade: riscul de infarct va scădea cu 50%, accidentul vascular cerebral - cu 30%, cancerul pulmonar și hepatic - cu 80-90%, tractul gastrointestinal - cu 60-70%, buze. cancer - cu 99-100 %.

Studiind calendarul de a scăpa de fumat pe zile și luni, puteți observa că dificultățile primelor etape încep să fie uitate, celulele nervoase reînnoite funcționează perfect fără fum de tutun. În ceea ce privește probabilitatea de recidivă, narcologii susțin că riscul de a reveni la fumat nu constă în pofta fizică de nicotină, ci în cap. Voința și munca constantă asupra propriei persoane sunt cheia succesului, sănătății și longevității.

Opțiune alternativă

Mulți fac o analogie între fumatul de tutun și marijuana, marijuana, marijuana sau hașiș, dar acest lucru nu ar trebui făcut. Consecințele renunțării la țigările convenționale sunt mult mai ușoare decât cele care apar atunci când te retragi de la drogurile psihoactive. Dependența organismului unui fumător de droguri moi se dezvoltă mai lent, dar toate substanțele din canabis conțin tetrahidrocannabinol și canabinol, care provoacă dependență mentală și fizică. Pericolul este ca efectele fumatului de marijuana să nu se manifeste mult timp și nu există sindrom de sevraj cu consum episodic de droguri.

Poate părea că consumul de iarbă este mult mai „profitabil", deoarece un fumător folosește de la 7 la 20 de țigări pe zi, în timp ce iubitorii de marijuana nu folosesc mai mult de 3. Dar cânepa conține cam aceleași impurități toxice, iar dacă fumezi un lot, atunci corpul se va obișnui cu narcoticul și va cere insistent încă o pufătură.

Pentru a te elibera pentru totdeauna de cătușele dependenței, nu te poți descurca fără:

  • Dorinta puternica.
  • vointa de fier.
  • Sprijinul celor dragi.
  • Ajutorul unui specialist.

Marea majoritate a fumătorilor cu o experiență de peste 7-10 ani au un sindrom de abstinență, iar recuperarea generală a organismului după fumat, care a durat ani de zile, este mai lentă. Neglijarea în continuare a unui stil de viață sănătos duce la o deteriorare a memoriei și a concentrării, fluctuații ale tensiunii arteriale și probleme cu organele sistemului cardiovascular și ficatul.

Abia cand te lasi de fumat iti dai seama cat de greu este. Încrederea în sine este cheia pentru a renunța ușor la țigări. Nu există o zi greșită pentru a depăși dependența și a te simți din nou ca o persoană completă și fericită. Și lasă doar calendarul celor care renunță la fumat să îți amintească de acea perioadă tulbure când dependența de nicotină ți-a otrăvit viața!