Cum să te lași de fumat rapid, ușor și definitiv

Renunțarea la fumat este ușor. Dacă înțelegeți ce anume câștigă și ce pierde un anumit fumător cu obiceiul său, este mult mai ușor să alegeți cea mai eficientă modalitate de a renunța la fumat pentru totdeauna. Prin urmare, primul lucru de făcut este să vă înțelegeți propria motivație pentru fumat. După aceea, este timpul să trecem la binecunoscutele metode psihologice, terapeutice și populare care au ajutat mai mult de un dependent de nicotină.

modalități de a renunța la fumat

De ce sa fumezi?

Pentru a renunța la un obicei prost, trebuie să înțelegeți motivele existenței acestuia. Majoritatea oamenilor încep să fumeze în adolescență. Dorința de a părea un adult îi încurajează pe adolescenți să facă acțiuni „adulte", inclusiv să bea și să fumeze. Când maximalismul trece, nu devine atât de ușor să renunți la obicei: corpul este dependent, iar viața fără țigări nu mai este posibilă.

O situație similară apare atunci când o persoană intră într-o nouă echipă. Stresul din noul mediu va fi completat de faptul că, prin stabilirea contactului cu ceilalți, oamenii sunt capabili să adopte obiceiurile altora și să se adapteze la modul general de viață în societate. Un astfel de mecanism pentru dezvoltarea dependenței este asociat cu dorința de a se alătura echipei și de a se simți inclus în muncă. Acest lucru poate începe cu încercarea de a le ține companie fumătorilor și fumatul pasiv, creând o predispoziție.

Există dependențe psihologice și fiziologice de fumat. În stadiul de obicei psihologic, renunțarea la fumat este ușoară, deoarece o persoană nu este cu adevărat dependentă de acesta, ci se asigură doar de efectul pozitiv al fumatului. Dacă fiziologic s-a alăturat acestei forme de dependență, atunci și organismul va trebui să lupte cu obiceiul prost.

Unde sa încep?

Atitudinea corectă va face ca renunțarea la fumat să fie cea mai nedureroasă.

Pentru început, ar trebui să aruncați toate amestecurile de fumat și țigările rămase. Odată luată decizia de a renunța la obicei, respingerea hotărâtă ajută la scăparea de acesta. Accesoriile pentru fumat, cum ar fi piese bucale, țevi, cutii de țigări, scrumiere și chiar brichete, merg la coș fără nicio părere de rău. Pachetul „duty" zboară și el la gunoi, pentru a nu mai tenta încă o dată cu prezența lui.

Adesea, cei care renunță la fumat nu au voința de a renunța într-o zi; dorința de a fuma este mai puternică decât capacitatea de a uita de atributul obișnuit al vieții. În această situație, este potrivită o altă metodă cu o restrângere treptată a numărului de țigări fumate. Trebuie să calculați cât de mult se fumează de obicei pe zi. În primele două zile, trebuie să reduceți numărul lor cu una și așa mai departe, până când devine posibil să reziste o zi întreagă fără țigară. Când nevoia de fumat devine minimă, puteți arunca în siguranță toate accesoriile pentru fumat - acum va fi suficientă voință pentru asta.

O altă modalitate eficientă este de a înlocui fumatul obișnuit cu utilizarea unei țigări electronice sau a unui vape. Formulările pentru aceste dispozitive implică o doză mai mică de nicotină decât într-o țigară. Cu toate acestea, în acest caz, merită să limitați în mod clar timpul de utilizare, deoarece, spre deosebire de o țigară obișnuită, nu există o perioadă de utilizare clar definită.

Cum să nu rupi?

Uitarea de fumat este adesea prevenită de obiceiul organismului însuși la nicotină. Inițial, această substanță este produsă independent de celulele hepatice în doze minime. Când aportul său din exterior începe să depășească dozele necesare celulelor, ficatul își oprește producția ca inutil. Aici o persoană are o „pauză". Fiecare perioadă înainte de apariția „ruperii" este individuală. Acest lucru se datorează puterii diferite a țigărilor și experienței de fumat. Cu o scurta experienta, pofta maxima de reluare a obiceiului apare in primele 2-4 zile si dispare aproape imediat din cauza debutului ficatului. Dacă experiența este semnificativă, iar țigările au fost de putere medie și mai mare, atunci această perioadă poate fi amânată până la câteva săptămâni. În acest caz, renunțarea la fumat ar trebui să fie treptată, pentru a nu provoca stres organismului.

Fumatul merge adesea mână în mână cu alte obiceiuri umane. Astfel de acțiuni pot duce, la nivel reflex, la o defecțiune și la creșterea nevoii de țigări. Prin urmare, respingerea acestora trebuie să fie însoțită de o schimbare a „obiceiurilor" de zi cu zi. Cel mai bine este să faceți o ușoară părtinire către un stil de viață sănătos: beți apă și sucuri în loc de sifon și cafea, faceți o activitate fizică ușoară.

Preparate medicale

Dacă nu ați reușit să vă opriți de la fumat, atunci ar trebui să începeți să luați medicamente speciale care reduc pofta de fumat. Printre acestea se numără următoarele forme:

  • tencuieli;
  • spray-uri;
  • pastile.

Plasturile pot fi lipite pe orice parte a corpului, astfel încât nimeni să nu ghicească prezența acestuia. Acțiunea lor se bazează pe introducerea în corpul uman a unor doze mici de nicotină. Pofta pentru aportul său din exterior dispare, iar ficatul începe treptat să producă volumul lipsă. Dificultatea folosirii acestor plasturi constă în imposibilitatea frecventă a unei persoane de a se limita la unul pe zi, ceea ce duce la schimbarea constantă a acestora și la creșterea dozelor de nicotină peste cele permise.

Există două tipuri de spray-uri pentru renunțarea la fumat: care conțin nicotină și nicotină. În primul caz, efectul spray-ului este similar cu utilizarea unui plasture și duce la aceleași probleme. Al doilea tip de spray funcționează printr-un mecanism diferit. Conțin numai uleiuri esențiale și tincturi de plante, care, atunci când intră în tractul respirator, învăluie mucoasa. Dacă, după utilizarea medicamentului, o persoană fumează o țigară, nicotina va reacționa cu uleiurile, ceea ce va provoca intoxicație cu crize de greață, amețeli și stare generală de rău. Rezultatul va face fumatul unei țigări insuportabil.

Tabletele funcționează pe principiul dezvoltării aversiunii față de fumat, dar, spre deosebire de spray-uri, substanțele necesare intră în sânge, unde reacţionează cu nicotina.

Metode populare

Terapia medicamentoasă pentru dependența de nicotină nu este recomandată tuturor. De regulă, persoanele cu o experiență scurtă de fumat pot obține cel mai bun efect. Fumătorii de lungă durată se confruntă cu multe efecte secundare care îi împiedică doar să renunțe la fumat. În acest caz, se recomandă utilizarea metodelor de medicină tradițională, care se bazează pe utilizarea produselor naturale și nu provoacă efecte secundare extinse.

  • Colecția de plante. Un amestec de mușchi islandez, coada-calului, iarbă pikulnik, branhii, urzică și alpin (1 linguriță din fiecare ingredient) se toarnă în 500 ml apă clocotită, se fierbe timp de 10 minute, se infuzează timp de o oră și se filtrează prin tifon. Utilizați perfuzia ar trebui să fie de 100 ml de trei ori pe zi după mese.
  • Ceai anti-nicotină.Rădăcinile de cicoare comună, valerian officinalis, frunze de urzică, mentă și rudă parfumată sunt zdrobite. La colecția rezultată se adaugă o linguriță de ceai din frunze și se toarnă 500 ml apă clocotită. Colecția se infuzează timp de o oră, după care se filtrează. Trebuie luate 130 ml de 2-3 ori pe zi.
  • Ovăz. Două linguri de boabe de ovăz se toarnă cu un pahar cu apă clocotită, apoi se fierb timp de 5 minute și se infuzează timp de o oră. Luați un decoct după ce ați strecurat 100 ml de trei ori pe zi înainte de mese.
  • Rădăcini de calamus. Tăiați o ramură de cireș de doi ani în bucăți de 5 mm. Mesteca si scuipa de fiecare data cand ai chef de fumat. Efectul apare la 10-12 zile de la începerea utilizării.
  • Infuzie pentru clătirea gurii. Pentru prepararea infuziei, rizomii zdrobiți ai serpentinei se toarnă cu un pahar cu apă clocotită și se infuzează timp de 50 de minute. Clătiți-vă gura în fiecare zi, dimineața, după ce mâncați. Puteți folosi și o soluție de sifon pentru clătire (o lingură de sifon într-un pahar cu apă).

Cursul de tratament cu remedii populare în toate cazurile (cu excepția utilizării rădăcinilor de calamus) este de 1 lună.

Concluzie

Fumatul este un obicei prost destul de comun în societatea modernă, motiv pentru care nu este atât de ușor să renunți la el. Trebuie înțeles că este puțin probabil să se poată uita complet de asta, în ciuda tuturor sfaturilor, într-o singură zi. Experiența acumulată de-a lungul anilor nu va dispărea atât de repede. Din fericire, există multe opțiuni pentru rezolvarea problemei, iar din toată varietatea de propuneri, cu siguranță vei putea alege cea mai bună și mai eficientă modalitate care te va ajuta în mod specific.